Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza vztahů mezi vybranými parametry hodnocení kvality kukuřičných siláží

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004870" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004870 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza vztahů mezi vybranými parametry hodnocení kvality kukuřičných siláží

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V tříletém období bylo sledováno 349 vzorků kukuřičných siláží, u kterých byl zjištěn vliv aditiv na kvalitativní zatřídění, posouzeny základní ukazatele kvality a dále byla provedena analýza vztahů mezi jednotlivými ukazateli hodnocení a zatříděním. Nazákladě zařazení kukuřičných siláží do tříd jakosti lze konstatovat, že aditiva mají pozitivní vliv na fermentační proces a tím i na celkovou kvalitu siláží. Ukazatelem nejvíce ovlivňujícím kvalitativní zařazení siláží je hodnocení podle fermentačních tříd. Na samotnou třídu fermentace má největší vliv u kukuřičných siláží kyselina octová, dále pak kyselina mléčná a pH. Na základě hodnocení korelačních koeficientů mezi fermentační třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna slabá závislost r 0,10 (P<0,05),mezi fermentační třídou a obsahem kyseliny octové r 0,55 (P<0,05), mezi celkovou třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna závislost r 0,48 (P<0,05). Optimální obsah vlákniny u kukuřičných siláží odpovídá hodnotě do 210 g/kg sušiny.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of relationships among choice characteristics of maize ensilage guality

  • Popis výsledku anglicky

    There was followed 349 samples of maize silages in three-years period. There was detected effect of additives for qualitative classification, evaluation basic indices qualities and it was made analyse affinity among individual factors classification anddesignation. The additives have positive influence on fermentative process and on total quality of silages too. This was certified according to classification of maize silages to the quality classes. Quality of maize silages were mostly effected by include in classes fermentation. The class of fermentation in maize silages is mostly influenced by acetic acid, then lactic acid and pH. We found out according to evaluation of correlation coefficients these parameters - between fermentative class and content fibre was location weak dependence r 0,10 (P<0,05), between fermentative class and content acetic acid r 0,55 (P<0,05), between general class and content fibre was location dependence r 0,48 (P<0,05). Optimal content of fibre in maize s

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Collection of Scientific Papers, Series fo Animal Science

  • ISSN

    1212-558X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    115-122

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus