Analýza vztahů mezi vybranými parametry hodnocení kvality kukuřičných siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004870" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004870 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza vztahů mezi vybranými parametry hodnocení kvality kukuřičných siláží
Popis výsledku v původním jazyce
V tříletém období bylo sledováno 349 vzorků kukuřičných siláží, u kterých byl zjištěn vliv aditiv na kvalitativní zatřídění, posouzeny základní ukazatele kvality a dále byla provedena analýza vztahů mezi jednotlivými ukazateli hodnocení a zatříděním. Nazákladě zařazení kukuřičných siláží do tříd jakosti lze konstatovat, že aditiva mají pozitivní vliv na fermentační proces a tím i na celkovou kvalitu siláží. Ukazatelem nejvíce ovlivňujícím kvalitativní zařazení siláží je hodnocení podle fermentačních tříd. Na samotnou třídu fermentace má největší vliv u kukuřičných siláží kyselina octová, dále pak kyselina mléčná a pH. Na základě hodnocení korelačních koeficientů mezi fermentační třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna slabá závislost r 0,10 (P<0,05),mezi fermentační třídou a obsahem kyseliny octové r 0,55 (P<0,05), mezi celkovou třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna závislost r 0,48 (P<0,05). Optimální obsah vlákniny u kukuřičných siláží odpovídá hodnotě do 210 g/kg sušiny.
Název v anglickém jazyce
Analysis of relationships among choice characteristics of maize ensilage guality
Popis výsledku anglicky
There was followed 349 samples of maize silages in three-years period. There was detected effect of additives for qualitative classification, evaluation basic indices qualities and it was made analyse affinity among individual factors classification anddesignation. The additives have positive influence on fermentative process and on total quality of silages too. This was certified according to classification of maize silages to the quality classes. Quality of maize silages were mostly effected by include in classes fermentation. The class of fermentation in maize silages is mostly influenced by acetic acid, then lactic acid and pH. We found out according to evaluation of correlation coefficients these parameters - between fermentative class and content fibre was location weak dependence r 0,10 (P<0,05), between fermentative class and content acetic acid r 0,55 (P<0,05), between general class and content fibre was location dependence r 0,48 (P<0,05). Optimal content of fibre in maize s
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Series fo Animal Science
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
115-122
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—