Faktory ovlivňující kvalitativní ukazatele silážovaných krmiv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005419" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005419 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující kvalitativní ukazatele silážovaných krmiv
Popis výsledku v původním jazyce
Ve čtyřletém období bylo sledováno 349 vzorků kukuřičných siláží a 200 vzorků jetelotravních siláží. V provozních podmínkách byl zkoumán vliv aditiv na kvalitativní zatřídění, posouzeny základní ukazatele kvality a dále byla provedena analýza vztahů mezijednotlivými ukazateli. Na základě zařazení siláží do tříd jakosti lze konstatovat, že aditiva mají pozitivní vliv na fermentační proces a tím i na celkovou kvalitu siláží. U kukuřičných siláží má na samotnou třídu fermentace největší vliv obsah kyseliny octové, dále pak obsah kyseliny mléčné. Na základě hodnocení korelačních koeficientů mezi celkovou třídou a obsahem kyseliny octové byla zjištěna závislost r 0,55 (P<0,05), mezi celkovou třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna závislost r 0,48 (P<0,05). Optimální obsah vlákniny u kukuřičných siláží odpovídá hodnotě do 210 g/kg sušiny. Z korelačních koeficientů hodnotící jetelotravní siláže je patrné, že největším (zhoršujícím) faktorem na zařazení do celkové třídy jakosti bylo množství
Název v anglickém jazyce
The influence of factors for qualitative parameters of silages
Popis výsledku anglicky
There was followed 349 samples of maize silages in three-years period. There was detected effect of additives for qualitative classification, evaluation basic indices qualities and it was made analyse affinity among individual factors classification anddesignation. The additives have positive influence for fermentative process and for total quality of silages too. This was certified according to classification of maize silages to the quality classes. Quality of maize silages were mostly effected by include in classes fermentation. The class of fermentation in maize silages is mostly influenced by acetic acid, then lactic acid and pH. We found out according to evaluation of correlation coefficients these parameters - between total class and content acetic acid r 0,55 (P<0,05), between total class and content fibre was location dependence r 0,48 (P<0,05). Optimal content of fibre in maize silages matches to the value 210 g/kg dry matter. We evaluated correlation coefficients at clovergr
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice: Series for Animal Science
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
129-132
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—