Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující kvalitativní ukazatele silážovaných krmiv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005419" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005419 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující kvalitativní ukazatele silážovaných krmiv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve čtyřletém období bylo sledováno 349 vzorků kukuřičných siláží a 200 vzorků jetelotravních siláží. V provozních podmínkách byl zkoumán vliv aditiv na kvalitativní zatřídění, posouzeny základní ukazatele kvality a dále byla provedena analýza vztahů mezijednotlivými ukazateli. Na základě zařazení siláží do tříd jakosti lze konstatovat, že aditiva mají pozitivní vliv na fermentační proces a tím i na celkovou kvalitu siláží. U kukuřičných siláží má na samotnou třídu fermentace největší vliv obsah kyseliny octové, dále pak obsah kyseliny mléčné. Na základě hodnocení korelačních koeficientů mezi celkovou třídou a obsahem kyseliny octové byla zjištěna závislost r 0,55 (P<0,05), mezi celkovou třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna závislost r 0,48 (P<0,05). Optimální obsah vlákniny u kukuřičných siláží odpovídá hodnotě do 210 g/kg sušiny. Z korelačních koeficientů hodnotící jetelotravní siláže je patrné, že největším (zhoršujícím) faktorem na zařazení do celkové třídy jakosti bylo množství

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of factors for qualitative parameters of silages

  • Popis výsledku anglicky

    There was followed 349 samples of maize silages in three-years period. There was detected effect of additives for qualitative classification, evaluation basic indices qualities and it was made analyse affinity among individual factors classification anddesignation. The additives have positive influence for fermentative process and for total quality of silages too. This was certified according to classification of maize silages to the quality classes. Quality of maize silages were mostly effected by include in classes fermentation. The class of fermentation in maize silages is mostly influenced by acetic acid, then lactic acid and pH. We found out according to evaluation of correlation coefficients these parameters - between total class and content acetic acid r 0,55 (P<0,05), between total class and content fibre was location dependence r 0,48 (P<0,05). Optimal content of fibre in maize silages matches to the value 210 g/kg dry matter. We evaluated correlation coefficients at clovergr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice: Series for Animal Science

  • ISSN

    1212-558X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    129-132

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus