Senzorické posouzení konzumních mlék v závislosti na režimu jejich tepelného ošetření a době trvanlivosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004890" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004890 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické posouzení konzumních mlék v závislosti na režimu jejich tepelného ošetření a době trvanlivosti.
Popis výsledku v původním jazyce
31 posuzovatelů ve věku 20 - 23 let posuzovalo párovým porovnávacím testem vzorky konzumního mléka tepelně ošetřeného běžnou pasterací ("čerstvé" mléko) a systémy vysoké pasterace (UHT a ESL mléko). Při určování preferencí mezi mlékem s prodlouženou trvanlivostí (ESL) a mlékem trvanlivým (UHT) dalo přednost mléku s prodlouženou trvanlivostí 17 a trvanlivému mléku jen 14 posuzovatelů. Při určování preferencí mezi "čerstvým" a trvanlivým mlékem dávalo přednost trvanlivému mléku 18 spotřebitelů. Statisticky významné rozdíly nebyly prokázány.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of market milk with different heat treatment and shelf life.
Popis výsledku anglicky
Paired comparison test proved that out of 31 consumers (aged 20 - 23), 18 consumers preffered "UHT milk" to "fresh milk", whereas 14 consumers preffered "UHT milk" to milk with prolonged shelf life - "ESL milk". Results were not statistically significant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce skotu: sborník
ISBN
80-85645-47-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
191
Název nakladatele
Scientific Pedagogical Publishing, České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—