Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005660" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005660 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti
Popis výsledku v původním jazyce
Z uvedených výsledků vyplývá, že u býků kombinovaného užitkového typu dochází při zvyšování intenzity růstu a živé hmotnosti před porážkou k významně lepšímu zatřiďování jatečných těl podle zmasilosti, ale zároveň se zhoršuje třída za protučnění. Nejvícejatečných těl je zařazováno do klasifikačních tříd U a R za zmasilost a do třídy 2 za protučnělost. Při zařazování do jatečných tříd je rozhodující hmotnost jatečně opracovaného těla, existují velmi malé rozdíly mezi třídami E a U a výrazně větší oprotiR a O. V závislosti na zatřídění podle zmasilosti byla zjištěna výrazná tendence poklesu hmotnosti JOT, celkové hmotnosti masa (včetně masa I. jakosti), kostí i tuku se zhoršující se třídou za zmasilost. Naproti tomu procentický podíl masa celkem, masaI. jakosti a kostí se zvyšoval.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Czech Pied bulls carcass according to meatiness and fat content
Popis výsledku anglicky
New method of classification of cattle carcass (SEUROP system) is set up in Czech Republic since 2002. Czech Pied bulls (86 heads) were obtained. The right half-carcass was cut after temperature reduction to meat, bones and fat. Mostly carcasses were classified to the class R and U (88,4%) and to the class 2 (66,2%). The highest live weight before slaughter (725,5 kg) and the most intensive growth at the same time were in the class E. The lowest values were founded in the class O on the contrary (P?0,01). Carcass of the youngest bulls (661,8 days) with the highest daily gain (1065 g) and netto gain (600 g) were classified to the class 1. Statistically significant the highest carcass weight (407,6 kg), weight of meat (154,4 kg) and grade I meat (55,7 kg) was in the class E.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Sciences. Special Issue : Agroregion
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
93-96
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—