Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005660" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005660 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z uvedených výsledků vyplývá, že u býků kombinovaného užitkového typu dochází při zvyšování intenzity růstu a živé hmotnosti před porážkou k významně lepšímu zatřiďování jatečných těl podle zmasilosti, ale zároveň se zhoršuje třída za protučnění. Nejvícejatečných těl je zařazováno do klasifikačních tříd U a R za zmasilost a do třídy 2 za protučnělost. Při zařazování do jatečných tříd je rozhodující hmotnost jatečně opracovaného těla, existují velmi malé rozdíly mezi třídami E a U a výrazně větší oprotiR a O. V závislosti na zatřídění podle zmasilosti byla zjištěna výrazná tendence poklesu hmotnosti JOT, celkové hmotnosti masa (včetně masa I. jakosti), kostí i tuku se zhoršující se třídou za zmasilost. Naproti tomu procentický podíl masa celkem, masaI. jakosti a kostí se zvyšoval.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Czech Pied bulls carcass according to meatiness and fat content

  • Popis výsledku anglicky

    New method of classification of cattle carcass (SEUROP system) is set up in Czech Republic since 2002. Czech Pied bulls (86 heads) were obtained. The right half-carcass was cut after temperature reduction to meat, bones and fat. Mostly carcasses were classified to the class R and U (88,4%) and to the class 2 (66,2%). The highest live weight before slaughter (725,5 kg) and the most intensive growth at the same time were in the class E. The lowest values were founded in the class O on the contrary (P?0,01). Carcass of the youngest bulls (661,8 days) with the highest daily gain (1065 g) and netto gain (600 g) were classified to the class 1. Statistically significant the highest carcass weight (407,6 kg), weight of meat (154,4 kg) and grade I meat (55,7 kg) was in the class E.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Sciences. Special Issue : Agroregion

  • ISSN

    1212-558X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    93-96

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus