Podíl svaloviny u prasat stanovený různými metodami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005931" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005931 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podíl svaloviny u prasat stanovený různými metodami
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem řešení bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 a SONOMARK-100 na základě platné metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou metodou (ZP), resp. za použití exaktně zjištěných měrpro sondovou metodu FOM post mortem na jatečných půlkách. Soubor tvořila data zjištěná na 255 ks prasat výchozích populací prasat. Z mateřských plemen bylo do souboru zahrnuto 191 ks plemene BU a 36 ks plemene L, u otcovských plemen celkem 28 ks (BO, ČVM, H). Zvířata byla měřena oběma přístroji den před porážkou v živé hmotnosti 98-105 kg. Průměrná živá hmotnost byla 102,2 kg (BU - 102,34 kg, L - 101,42 kg, otcovská plemena - 102,14 kg). Hmotnost HMČ se pohybovala u celého souboru na úrovni 20,92 kg(BU- 20,86 kg, L - 20,64 kg, otcovská plemena - 21,78 kg), podíl HMČ na úrovni 53,1 % (BU - 52,71 %, L - 53,41 %, otcovská plemena - 55,39 %). Plocha MLLT byla naměřena 4 673 mm2 (BU - 4 603 mm2, L - 4 741 mm2, otcovská plemena 5 068 mm2), p
Název v anglickém jazyce
Lean meat content in pigs determined by various methods
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to compare differences that arise when the lean percentage is determined by in vivo and post mortem methods. The set consisted of data acquired on 255 pigs of original populations (Large White - 191 head, Landrace - 36 head, paternal breeds - 28 head). The animals were measured a day before slaughter with PI-105 and SM-100 instruments according to a methodical procedure for determination of performance parameters. After slaughter the points of measuring were checked by measurements with slide calliper (M). The values measured with slide calliper between the 2nd and 3rd thoracic vertebra, i.e. back fat thickness and muscle depth, were used to calculate the percentage of lean by a regression function for FOM instrument. Observedvalues of slaughter weight were found in the whole set (breeds): live weight 102.2 kg (LW - 102.34 kg, L - 101.42 kg, PB - 102.14 kg), weight of main meaty parts 20.92 kg (LW - 20.86 kg, L - 20.64 kg, PB - 21.78 kg), percentage of main mea
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalizace odhadu podílu svaloviny při zkouškách vlastní užitkovosti v rámci stanovení plemenné hodnoty výchozích populací prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů "Nové poznatky v chovu prasat"
ISBN
80-239-2540-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
25-29
Název nakladatele
PLEMO a.s.
Místo vydání
Znojmo
Místo konání akce
Znojmo
Datum konání akce
21. 4. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—