Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání jatečné hodnoty a kvality masa u kanečků a prasniček

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005941" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005941 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání jatečné hodnoty a kvality masa u kanečků a prasniček

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vybraná skupina 75 jedinců (25 kanečků a 50 prasniček) plemene české výrazně masné byla poražena v průměrné hmotnosti 113 kg (109,24 kg a 115,69 kg). Mezi pohlavím byly ve sledovaných ukazatelích jatečné hodnoty prokázány statisticky průkazné rozdíly, kromě plochy MLLT. Výška hřbetního tuku byla zjištěna 19,15 mm (16,43 mm a 20,54 mm), hmotnost HMČ 23,80 kg (22,95 kg a 24,23 kg), podíl HMČ 54,70 % (56,12 % a 53,99 %), podíl kýty 22,51 % (23,04 % a 22,24 %), plocha MLLT 4 743 mm2 (4 561 mm2 a 4 834 mm2).Podíl libového masa zjištěný dvoubodovou metodou 59,30 % (61,20 % a 58,35 %) dosáhl horní hranice chovného cíle do roku 2010 (58 až 60 %). V ukazatelích kvality masa se skupiny prasniček a kanečků naměřenými hodnotami statisticky průkazně nelišily. Bylyzaznamenány následující hodnoty pH1- 6,06, pH2 - 5,43, barva masa 27,37 % remise (Specol), ztráta vody odkapáním 4,76 %. Vysoký podíl jedinců inklinujícím k vadě masa PSE 26,93 % (stanoveno na základě 2 kritérií) byl způsoben nevhodným pře

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of carcass value and meat quality in barrows and gilts

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment was based on 75 carcasses (25 barrows resp 50 gilts) of Czech Meat Pigs. Observed values of slaughter weight were found 113 kg (109.24 kg resp 115.69 kg), back fat thickness 19.15 mm (16.43 mm resp 20.54 mm), main meaty parts 23.80 kg (22.95 kg resp 24.23 kg), percentage of main meaty parts 54.70 % (56.12 % resp 53.99 %), percentage of ham 22.51 % (23.04 % resp 22.24 %), eye-muscle area 4 743 mm2 (4 561 mm2 resp 4 834 mm2), lean meat content by two-point method 59.30 % (61.20 % resp 58.35%), pH1- 6.06, pH2 - 5.43, meat colour - 27.37 % remission (Specol), meat juice dripping - 4.76 %.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1231" target="_blank" >QC1231: Objektivní klasifikace jatečných těl prasat, skotu a ovcí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z "31. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin"

  • ISBN

    80-7157-753-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    21

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku