Porovnání jatečné hodnoty a kvality masa u kanečků a prasniček
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005941" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání jatečné hodnoty a kvality masa u kanečků a prasniček
Popis výsledku v původním jazyce
Vybraná skupina 75 jedinců (25 kanečků a 50 prasniček) plemene české výrazně masné byla poražena v průměrné hmotnosti 113 kg (109,24 kg a 115,69 kg). Mezi pohlavím byly ve sledovaných ukazatelích jatečné hodnoty prokázány statisticky průkazné rozdíly, kromě plochy MLLT. Výška hřbetního tuku byla zjištěna 19,15 mm (16,43 mm a 20,54 mm), hmotnost HMČ 23,80 kg (22,95 kg a 24,23 kg), podíl HMČ 54,70 % (56,12 % a 53,99 %), podíl kýty 22,51 % (23,04 % a 22,24 %), plocha MLLT 4 743 mm2 (4 561 mm2 a 4 834 mm2).Podíl libového masa zjištěný dvoubodovou metodou 59,30 % (61,20 % a 58,35 %) dosáhl horní hranice chovného cíle do roku 2010 (58 až 60 %). V ukazatelích kvality masa se skupiny prasniček a kanečků naměřenými hodnotami statisticky průkazně nelišily. Bylyzaznamenány následující hodnoty pH1- 6,06, pH2 - 5,43, barva masa 27,37 % remise (Specol), ztráta vody odkapáním 4,76 %. Vysoký podíl jedinců inklinujícím k vadě masa PSE 26,93 % (stanoveno na základě 2 kritérií) byl způsoben nevhodným pře
Název v anglickém jazyce
The comparison of carcass value and meat quality in barrows and gilts
Popis výsledku anglicky
The experiment was based on 75 carcasses (25 barrows resp 50 gilts) of Czech Meat Pigs. Observed values of slaughter weight were found 113 kg (109.24 kg resp 115.69 kg), back fat thickness 19.15 mm (16.43 mm resp 20.54 mm), main meaty parts 23.80 kg (22.95 kg resp 24.23 kg), percentage of main meaty parts 54.70 % (56.12 % resp 53.99 %), percentage of ham 22.51 % (23.04 % resp 22.24 %), eye-muscle area 4 743 mm2 (4 561 mm2 resp 4 834 mm2), lean meat content by two-point method 59.30 % (61.20 % resp 58.35%), pH1- 6.06, pH2 - 5.43, meat colour - 27.37 % remission (Specol), meat juice dripping - 4.76 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1231" target="_blank" >QC1231: Objektivní klasifikace jatečných těl prasat, skotu a ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z "31. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin"
ISBN
80-7157-753-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
21
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—