Analýza ekologického zemědělství-horské a podhorské oblasti Jihočeský kraj
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007150" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza ekologického zemědělství-horské a podhorské oblasti Jihočeský kraj
Popis výsledku v původním jazyce
Článek přináší výsledky analýzy realizované v rámci výzkumného záměru Zemědělské fakulty JU MSM6007665806, zaměřené na rozvoj ekologického zemědělství v horských a podhorských oblastech Jižních Čech (ekologický režim hospodaření). Věnuje se jak vlastní produkci, tak i následnému odbytu, včetně zpracování na finální bioprodukci. Výsledky výzkumu jsou následující: Ekologičtí zemědělci se zde soustřeďují zejména na živočišnou produkci s významným podílem chovu skotu, především bez tržní produkce mléka. V rostlinné výrobě převládá produkce objemných krmiv a brambor. Svoji produkci prodává 82 % ekozemědělců, převážná část hodnotí možnosti odbytu negativně. Velkým problémem je citelný nedostatek výrobců biopotravin v celém Jihočeském kraji, zejména v mikroregionu Šumava, kde zcela chybí jakýkoliv zpracovatel bioproduktů. Zemědělci jsou tak často nuceni prodávat svou ekologickou produkci konvenčním zpracovatelům. Značná část ekologické produkce tím ztrácí svoji "biohodnotu". Největším problém
Název v anglickém jazyce
Analysis of agriculture-mountains and submountains range region of South Bohemia
Popis výsledku anglicky
The article is presenting results of analysis realized within the research programme at the Faculty of Agriculture of JU MSM6007665806 focused on bioproduction in the mountains and on the foothills in South Bohemia (ecological system of farming). It deals both with breeding itself and with subsequent sales, processing into final bio-production included. Results of the research are as follows: In this area the ecological farmers focus especially on livestock production with a significant part of beef-raising, particularly without milk production. In plant growing the production of bulk feed and potatoes is dominant. 82 % of eco-farmers sell their production, most of them consider the sales possibilities to be negative. A big problem represents the remarkable lack of bio-food producers within the whole region of South Bohemia, especially in the micro-region of Sumava, where whatever bio-products processor is missing. The farmers are thus forced to sell their ecological products to conven
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Bohemiae Meridionales - The Journal for Economics, Management and Trade České Budějovice
ISSN
1212-3285
e-ISSN
—
Svazek periodika
IX
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
9-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—