Mléko jako potravní zdroj jódu, selenu, zinku a manganu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007267" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007267 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/06:E0005291 RIV/00027162:_____/06:E0005291 RIV/00027162:_____/06:#0000030
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Milk as a food source of iodine, molybdenum, selenium, zinc and manganese
Popis výsledku v původním jazyce
Average iodine concentration in milk was 380.0+/-306.0 μg I.l-1, the variation range 4.3 to 1471 μg I.l-1 in respective farms reflects differences in iodine saturation of cows Average molybdenum content 35.0+/-6.6 μg Mo.l-1 milk, variationrange 16.5 to 78.0 and median 34.2 reflect a standard level of Mo metabolism in dairy cows. Average selenium content 35.0+/-6.6 μg Mo.l-1, variation range 4.1-24.5 μg Se.l-1 do not reach the optimum levels. It is related to the selenium deficient regions in the Czech Republic and updates the need of continuous global Se supplementation of dairy cow diets with utilizable Se preparations. Zinc content is characterized by average value 4660+/-590.0 μg Zn.l-1, variation range 2070-5920 μg Zn.l-1 and average manganese content 20.4+/-19.2 μg Mn.l-1, variation range 5.0-65.7 μg Mn.l-1.
Název v anglickém jazyce
Milk as a food source of iodine, molybdenum, selenium, zinc and manganese
Popis výsledku anglicky
Average iodine concentration in milk was 380.0+/-306.0 μg I.l-1, the variation range 4.3 to 1471 μg I.l-1 in respective farms reflects differences in iodine saturation of cows Average molybdenum content 35.0+/-6.6 μg Mo.l-1 milk, variationrange 16.5 to 78.0 and median 34.2 reflect a standard level of Mo metabolism in dairy cows. Average selenium content 35.0+/-6.6 μg Mo.l-1, variation range 4.1-24.5 μg Se.l-1 do not reach the optimum levels. It is related to the selenium deficient regions in the Czech Republic and updates the need of continuous global Se supplementation of dairy cow diets with utilizable Se preparations. Zinc content is characterized by average value 4660+/-590.0 μg Zn.l-1, variation range 2070-5920 μg Zn.l-1 and average manganese content 20.4+/-19.2 μg Mn.l-1, variation range 5.0-65.7 μg Mn.l-1.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulace obsahu jódu v potravinách živočišného původu.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
International Symposium on Trace Elements in the Food Chain : Procs. Trace elements in the food chain, 25.-27.5.2006
ISBN
963 7067 132
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
467-471
Název nakladatele
Hungarian Academy of Sciences
Místo vydání
Budapest
Místo konání akce
Budapest
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—