Vliv genotypu finálních hybridů prasat na kvalitativní ukazatele masa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008281" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008281 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypu finálních hybridů prasat na kvalitativní ukazatele masa.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem příspěvku bylo posouzení vlivu vybraných finálních kombinací prasat, testovaných na výkrmnost a jatečnou hodnotu ve standardních podmínkách testační stanice, na některé kvalitativní ukazatele vepřového masa. Obsah intramuskulárního tuku (průměr) 1,25 +/- 0,08 %) se pohyboval v úzkém rozpětí od 1,17 +/- 0,09 u kombinace B do 1,33 +/- 0,13 % u kombinace C. V případě ztráty masové šťávy odkapem byla stanovena průměrná hodnota 3,65 +/- 0,13 % s rozpětím od 3,52 +/- 0,16 % u kombinace C do 3,78 +/- 0,20 % u kombinace B. U barvy masa v ukazatelích L, a, b i u textury svaloviny byly prokázány ve sledovaném souboru statisticky významné až vysoce významné rozdíly mezi všemi sledovanými kombinacemi. U střižní síly SF byla jako nejméně odolná vůči řezu ("skousnutí") identifikována tkáň finálního hybrida typu B. Podařilo se doložit význačnými až velkými, statisticky vysoce průkaznými rxy vztah naměřených hodnot barvy masa na ose b na hodnoty L u všech sledovaných kombinací, u hodnot osy a po
Název v anglickém jazyce
The influence of the genotype of final hybrids of pigs on quality parameters of meat
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was to evaluate the influence of selected final combinations of pigs tested for fattening performance and carcass value in standard conditions of a pig testing station on some quality parameters of pig meat. The content of intramuscular fat (average content 1.25 +/- 0.08%) was in a narrow range from 1.17 +/- 0.09% in combination B to 1.33 +/- 0.13% in combination C. The average value of drip loss was 3.65 +/- 0.13%, ranging from 3.52 +/- 0.16% in combination C to 3.78 +/- 0.20% in combination B. In meat colour statistically significant to highly statistically significant differences in parameters L*, a*, b* and meat tenderness were proved in the studied set between all studied combinations. In shear force the tissue of the final hybrid of type B was identified as the least resistant to the cut ("biting into"). Based on marked to high statistically highly significant rxy we succeeded to prove the correlation of the measured values of meat colour on b axis with
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy chovu prasat
ISBN
978-80-213-1704-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
109-116
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
27. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—