Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genotypu finálních hybridů prasat na kvalitativní ukazatele masa.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008281" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008281 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genotypu finálních hybridů prasat na kvalitativní ukazatele masa.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem příspěvku bylo posouzení vlivu vybraných finálních kombinací prasat, testovaných na výkrmnost a jatečnou hodnotu ve standardních podmínkách testační stanice, na některé kvalitativní ukazatele vepřového masa. Obsah intramuskulárního tuku (průměr) 1,25 +/- 0,08 %) se pohyboval v úzkém rozpětí od 1,17 +/- 0,09 u kombinace B do 1,33 +/- 0,13 % u kombinace C. V případě ztráty masové šťávy odkapem byla stanovena průměrná hodnota 3,65 +/- 0,13 % s rozpětím od 3,52 +/- 0,16 % u kombinace C do 3,78 +/- 0,20 % u kombinace B. U barvy masa v ukazatelích L, a, b i u textury svaloviny byly prokázány ve sledovaném souboru statisticky významné až vysoce významné rozdíly mezi všemi sledovanými kombinacemi. U střižní síly SF byla jako nejméně odolná vůči řezu ("skousnutí") identifikována tkáň finálního hybrida typu B. Podařilo se doložit význačnými až velkými, statisticky vysoce průkaznými rxy vztah naměřených hodnot barvy masa na ose b na hodnoty L u všech sledovaných kombinací, u hodnot osy a po

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of the genotype of final hybrids of pigs on quality parameters of meat

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the paper was to evaluate the influence of selected final combinations of pigs tested for fattening performance and carcass value in standard conditions of a pig testing station on some quality parameters of pig meat. The content of intramuscular fat (average content 1.25 +/- 0.08%) was in a narrow range from 1.17 +/- 0.09% in combination B to 1.33 +/- 0.13% in combination C. The average value of drip loss was 3.65 +/- 0.13%, ranging from 3.52 +/- 0.16% in combination C to 3.78 +/- 0.20% in combination B. In meat colour statistically significant to highly statistically significant differences in parameters L*, a*, b* and meat tenderness were proved in the studied set between all studied combinations. In shear force the tissue of the final hybrid of type B was identified as the least resistant to the cut ("biting into"). Based on marked to high statistically highly significant rxy we succeeded to prove the correlation of the measured values of meat colour on b axis with

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální problémy chovu prasat

  • ISBN

    978-80-213-1704-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    109-116

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    27. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku