Vliv mléčného tuku na zdravotní stav konzumentů a možnosti ovlivnění jeho složení v prvovýrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009645" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009645 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mléčného tuku na zdravotní stav konzumentů a možnosti ovlivnění jeho složení v prvovýrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na problematiku účinků mléčného tuku ve vztahu ke zdravotnímu stavu konzumentů. Zvláštní pozornost je věnována zastoupení a zdravotním účinkům jednotlivých mastných kyselin a jejich skupin: nasycených (s krátkým uhlíkovým řetězcem a hypercholesterolemických), nenasycených (monoenových a polyenových) a jejich trans isomerům včetně konjugované linolové kyseliny. Zmíněny jsou i další ze zdravotního pohledu významné složky mléčného tuku - fosfolipidy a steroly. Uveden je rovněž přehled faktorů ovlivňujících zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku.
Název v anglickém jazyce
Influence of milk fat on human health and possibilities to alter its composition under farm conditions
Popis výsledku anglicky
Milk fat contains numerous essential compounds, but in recent time the consumption of milk has decreased partly due to some claimed negative health effects. The review deals with milk fat in relation to human health. Special attention is given to healtheffects of particular fatty acids and their important groups, i.e. saturated fatty acids (mainly short-chain and hypercholesterolemic), unsaturated fatty acids (monoenoic and polyenoic) and trans isomers of unsaturated fatty acids including conjugated linoleic acid (CLA). Other important compounds of milk fat such as phospolipids and sterols are mentioned. The content of these compounds as well as short-chain fatty acids, stearic and oleic acid, omega-3 fatty acids and CLA seem to promote positive health effects. The review also summarizes animal, feed and environmental factors affecting fatty acid composition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výrobní zemědělská praxe a potravinářské biotechnologické úpravy pro zvýraznění pozitivních zdravotních vlivů mléka a mléčných výrobků
ISBN
978-80-87144-03-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav chovu skotu s.r.o.
Místo vydání
Vikýřovice, Rapotín
Místo konání akce
Rapotín
Datum konání akce
8. 10. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—