Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv mléčného tuku na zdravotní stav konzumentů a možnosti ovlivnění jeho složení v prvovýrobě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009645" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009645 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv mléčného tuku na zdravotní stav konzumentů a možnosti ovlivnění jeho složení v prvovýrobě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na problematiku účinků mléčného tuku ve vztahu ke zdravotnímu stavu konzumentů. Zvláštní pozornost je věnována zastoupení a zdravotním účinkům jednotlivých mastných kyselin a jejich skupin: nasycených (s krátkým uhlíkovým řetězcem a hypercholesterolemických), nenasycených (monoenových a polyenových) a jejich trans isomerům včetně konjugované linolové kyseliny. Zmíněny jsou i další ze zdravotního pohledu významné složky mléčného tuku - fosfolipidy a steroly. Uveden je rovněž přehled faktorů ovlivňujících zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of milk fat on human health and possibilities to alter its composition under farm conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Milk fat contains numerous essential compounds, but in recent time the consumption of milk has decreased partly due to some claimed negative health effects. The review deals with milk fat in relation to human health. Special attention is given to healtheffects of particular fatty acids and their important groups, i.e. saturated fatty acids (mainly short-chain and hypercholesterolemic), unsaturated fatty acids (monoenoic and polyenoic) and trans isomers of unsaturated fatty acids including conjugated linoleic acid (CLA). Other important compounds of milk fat such as phospolipids and sterols are mentioned. The content of these compounds as well as short-chain fatty acids, stearic and oleic acid, omega-3 fatty acids and CLA seem to promote positive health effects. The review also summarizes animal, feed and environmental factors affecting fatty acid composition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výrobní zemědělská praxe a potravinářské biotechnologické úpravy pro zvýraznění pozitivních zdravotních vlivů mléka a mléčných výrobků

  • ISBN

    978-80-87144-03-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav chovu skotu s.r.o.

  • Místo vydání

    Vikýřovice, Rapotín

  • Místo konání akce

    Rapotín

  • Datum konání akce

    8. 10. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku