Patatin, hlavní bílkovina hlíz brambor (Solanum tuberosum L.) a jeho zastoupení v hlízách ve vztahu k odrůdě: průmyslové verus konzumní odrůdy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009691" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009691 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Patatin, the major protein of potato (Solanum tuberosum L.) tubers, and its occurence as genotype effect: processing vesrus table potatoes
Popis výsledku v původním jazyce
Patatin relative abundance in SDS-extractable protein and patatin content in dry matter were evaluated in tubers of forty processing and table potato cultivars usually cultivated in the Czech Republic, Germany and the Netherlands. The patatin characteristics were evaluated over three experimental years. Patatin relative abundance in processing cultivars achieved on average a significantly higher value (P<0.001; Tukey HSD test) than patatin relative abundance of table cultivars, resulting in average values of 25.80 % and 21.59 %, respectively. High patatin relative abundance (over 30 % in extractable protein) was examined only in the case of two cultivars: Vaneda (average 31.29 %) and Tomensa (average 31.24 %). Patatin content in tuber dry matter was significantly higher for processing potato cultivars in all three experimental years (P<0.001), attaining a mean of 1.28 % for processing cultivars and 1.03 % for table cultivars. The direct effect of cultivar on patatin relative abundance
Název v anglickém jazyce
Patatin, the major protein of potato (Solanum tuberosum L.) tubers, and its occurence as genotype effect: processing vesrus table potatoes
Popis výsledku anglicky
Patatin relative abundance in SDS-extractable protein and patatin content in dry matter were evaluated in tubers of forty processing and table potato cultivars usually cultivated in the Czech Republic, Germany and the Netherlands. The patatin characteristics were evaluated over three experimental years. Patatin relative abundance in processing cultivars achieved on average a significantly higher value (P<0.001; Tukey HSD test) than patatin relative abundance of table cultivars, resulting in average values of 25.80 % and 21.59 %, respectively. High patatin relative abundance (over 30 % in extractable protein) was examined only in the case of two cultivars: Vaneda (average 31.29 %) and Tomensa (average 31.24 %). Patatin content in tuber dry matter was significantly higher for processing potato cultivars in all three experimental years (P<0.001), attaining a mean of 1.28 % for processing cultivars and 1.03 % for table cultivars. The direct effect of cultivar on patatin relative abundance
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F03%2FP036" target="_blank" >GP521/03/P036: Studium vlivu odrůdy na kvalitativní a kvantitativní variabilitu bílkovin patatinového komplexu v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.)</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000260666300005
EID výsledku v databázi Scopus
—