Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Patatin, hlavní bílkovina hlíz brambor (Solanum tuberosum L.) a jeho zastoupení v hlízách ve vztahu k odrůdě: průmyslové verus konzumní odrůdy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009691" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009691 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Patatin, the major protein of potato (Solanum tuberosum L.) tubers, and its occurence as genotype effect: processing vesrus table potatoes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Patatin relative abundance in SDS-extractable protein and patatin content in dry matter were evaluated in tubers of forty processing and table potato cultivars usually cultivated in the Czech Republic, Germany and the Netherlands. The patatin characteristics were evaluated over three experimental years. Patatin relative abundance in processing cultivars achieved on average a significantly higher value (P<0.001; Tukey HSD test) than patatin relative abundance of table cultivars, resulting in average values of 25.80 % and 21.59 %, respectively. High patatin relative abundance (over 30 % in extractable protein) was examined only in the case of two cultivars: Vaneda (average 31.29 %) and Tomensa (average 31.24 %). Patatin content in tuber dry matter was significantly higher for processing potato cultivars in all three experimental years (P<0.001), attaining a mean of 1.28 % for processing cultivars and 1.03 % for table cultivars. The direct effect of cultivar on patatin relative abundance

  • Název v anglickém jazyce

    Patatin, the major protein of potato (Solanum tuberosum L.) tubers, and its occurence as genotype effect: processing vesrus table potatoes

  • Popis výsledku anglicky

    Patatin relative abundance in SDS-extractable protein and patatin content in dry matter were evaluated in tubers of forty processing and table potato cultivars usually cultivated in the Czech Republic, Germany and the Netherlands. The patatin characteristics were evaluated over three experimental years. Patatin relative abundance in processing cultivars achieved on average a significantly higher value (P<0.001; Tukey HSD test) than patatin relative abundance of table cultivars, resulting in average values of 25.80 % and 21.59 %, respectively. High patatin relative abundance (over 30 % in extractable protein) was examined only in the case of two cultivars: Vaneda (average 31.29 %) and Tomensa (average 31.24 %). Patatin content in tuber dry matter was significantly higher for processing potato cultivars in all three experimental years (P<0.001), attaining a mean of 1.28 % for processing cultivars and 1.03 % for table cultivars. The direct effect of cultivar on patatin relative abundance

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP521%2F03%2FP036" target="_blank" >GP521/03/P036: Studium vlivu odrůdy na kvalitativní a kvantitativní variabilitu bílkovin patatinového komplexu v hlízách brambor (Solanum tuberosum L.)</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000260666300005

  • EID výsledku v databázi Scopus