Zastoupení zdravotně významných mastných kyselin v mléčném tuku a možnosti regulace jejich obsahu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010823" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010823 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení zdravotně významných mastných kyselin v mléčném tuku a možnosti regulace jejich obsahu
Popis výsledku v původním jazyce
Ověření účinků dvou krmných dávek na složení mléčného tuku provedené v provozních podmínkách mléčné farmy u dvou 30ti členných skupin dojnic vybraných ze stáda podle zásad platných pro krmné pokusy prokázalo, že sestavením a aplikací vhodné krmné dávky (v tomto případě krmné dávky s převahou travní siláže) lze docílit významného snížení obsahu hypercholesterolemických a zvýšení mono- a polyenových nenasycených mastných kyselin i konjugované kyseliny linolové. Dosažené výsledky naznačují možnosti uplatnění ověřené krmné dávky v programech zaměřovaných na zlepšování složení mléčného tuku z hlediska jeho účinků na zdravotní stav konzumentů.
Název v anglickém jazyce
Presence of health important fatty acids in milk fat and possibilities of their contents regulation
Popis výsledku anglicky
The effect of two feeding diets on milk fat composition was tested under a dairy farm conditions. 2x30 milking cows were selected from the farm herd according to the principles used for feeding experiments. The experiment showed that the diet with prevailing grass silage as compared with maize silage decreased significantly the proportion of hypercholesterolemic saturated fatty acids in favour of monounsaturated, polyunsaturated fatty acids and CLA. The results point to a possibility to improve human health aspects of milk fat composition with appropriate diets of milking cows.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Health Education and Quality of Life II.
ISBN
978-80-7394-180-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
Hluboká nad Vltavou
Datum konání akce
8. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—