Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení zdravotně významných mastných kyselin v mléčném tuku a možnosti regulace jejich obsahu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010823" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010823 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení zdravotně významných mastných kyselin v mléčném tuku a možnosti regulace jejich obsahu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ověření účinků dvou krmných dávek na složení mléčného tuku provedené v provozních podmínkách mléčné farmy u dvou 30ti členných skupin dojnic vybraných ze stáda podle zásad platných pro krmné pokusy prokázalo, že sestavením a aplikací vhodné krmné dávky (v tomto případě krmné dávky s převahou travní siláže) lze docílit významného snížení obsahu hypercholesterolemických a zvýšení mono- a polyenových nenasycených mastných kyselin i konjugované kyseliny linolové. Dosažené výsledky naznačují možnosti uplatnění ověřené krmné dávky v programech zaměřovaných na zlepšování složení mléčného tuku z hlediska jeho účinků na zdravotní stav konzumentů.

  • Název v anglickém jazyce

    Presence of health important fatty acids in milk fat and possibilities of their contents regulation

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of two feeding diets on milk fat composition was tested under a dairy farm conditions. 2x30 milking cows were selected from the farm herd according to the principles used for feeding experiments. The experiment showed that the diet with prevailing grass silage as compared with maize silage decreased significantly the proportion of hypercholesterolemic saturated fatty acids in favour of monounsaturated, polyunsaturated fatty acids and CLA. The results point to a possibility to improve human health aspects of milk fat composition with appropriate diets of milking cows.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Health Education and Quality of Life II.

  • ISBN

    978-80-7394-180-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    Hluboká nad Vltavou

  • Datum konání akce

    8. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku