Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Iodine content in cow milk in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010839" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010839 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Iodine content in cow milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the work is to assess the current iodine content in cow milk in the Czech Republic. In 2008, 85 bulk milk samples were analysed using the colorimetric method. The average iodine content in milk was 435.6?328.7 mg I?l-1. Low values (less than 80 mg I?l-1) were shown by 5% of the samples; values of 80 to 250 mg?l-1 were in 30% of the samples; 31% of the samples contained 250 up to 500 mg I?l-1. In 34% the iodine content exceeded 500 mg?l-1. The given values testify to a continuing tendency foriodine in cow milk to increase. An increase in the concentration of iodine in milk above 200-500 g I.l-1 constitutes an undesirable load for lactating cows and consumers of cow milk caused by an excessive iodine intake. 200 ?g I.l-1 of milk can be considered as optimum iodine content in cow milk in terms of the health and needs of lactating cows and inhabitants of the Czech Republic.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in cow milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work is to assess the current iodine content in cow milk in the Czech Republic. In 2008, 85 bulk milk samples were analysed using the colorimetric method. The average iodine content in milk was 435.6?328.7 mg I?l-1. Low values (less than 80 mg I?l-1) were shown by 5% of the samples; values of 80 to 250 mg?l-1 were in 30% of the samples; 31% of the samples contained 250 up to 500 mg I?l-1. In 34% the iodine content exceeded 500 mg?l-1. The given values testify to a continuing tendency foriodine in cow milk to increase. An increase in the concentration of iodine in milk above 200-500 g I.l-1 constitutes an undesirable load for lactating cows and consumers of cow milk caused by an excessive iodine intake. 200 ?g I.l-1 of milk can be considered as optimum iodine content in cow milk in terms of the health and needs of lactating cows and inhabitants of the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus