Iodine content in cow milk in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010839" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Iodine content in cow milk in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the work is to assess the current iodine content in cow milk in the Czech Republic. In 2008, 85 bulk milk samples were analysed using the colorimetric method. The average iodine content in milk was 435.6?328.7 mg I?l-1. Low values (less than 80 mg I?l-1) were shown by 5% of the samples; values of 80 to 250 mg?l-1 were in 30% of the samples; 31% of the samples contained 250 up to 500 mg I?l-1. In 34% the iodine content exceeded 500 mg?l-1. The given values testify to a continuing tendency foriodine in cow milk to increase. An increase in the concentration of iodine in milk above 200-500 g I.l-1 constitutes an undesirable load for lactating cows and consumers of cow milk caused by an excessive iodine intake. 200 ?g I.l-1 of milk can be considered as optimum iodine content in cow milk in terms of the health and needs of lactating cows and inhabitants of the Czech Republic.
Název v anglickém jazyce
Iodine content in cow milk in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of the work is to assess the current iodine content in cow milk in the Czech Republic. In 2008, 85 bulk milk samples were analysed using the colorimetric method. The average iodine content in milk was 435.6?328.7 mg I?l-1. Low values (less than 80 mg I?l-1) were shown by 5% of the samples; values of 80 to 250 mg?l-1 were in 30% of the samples; 31% of the samples contained 250 up to 500 mg I?l-1. In 34% the iodine content exceeded 500 mg?l-1. The given values testify to a continuing tendency foriodine in cow milk to increase. An increase in the concentration of iodine in milk above 200-500 g I.l-1 constitutes an undesirable load for lactating cows and consumers of cow milk caused by an excessive iodine intake. 200 ?g I.l-1 of milk can be considered as optimum iodine content in cow milk in terms of the health and needs of lactating cows and inhabitants of the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—