Vývoj obsahu jodu v kravském mléce v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00011227" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00011227 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj obsahu jodu v kravském mléce v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v kravském mléce v České republice. Metodou Sandell-Kolthoffa byl v roce 2008 stanoven jod v 85 bazénových vzorcích mléka ze 70 chovů dojených krav pocházejících z 28 okresů 9 krajů České republiky. Vzorky byly získány v chovech s významnou produkcí mléka v rámci regionu. Výsledky analýz byly porovnány s hodnotami z let 2003-4, 2005 a 2006 stanovených na stejném pracovišti. Průměrný obsah jodu ve vzorcích byl 435,6?328,7 ?g ? l-1, minimum 28,2 a maximum 1668,0 ?g ? l-1. Nízké hodnoty (méně než 80 ?g?l-1) svědčící o nedostatečné saturaci dojnic jodem vykazovalo v roce 2008 přibližně 5 % odebraných vzorků. Hodnoty 80 až 250 ?g?l-1 odpovídající optimální saturaci i požadavkům na obsah jodu v mléce jako potravině vykazovalo 30 % vzorků a koncentrace v rozmezí od 250 do 500 ?g I?l-1 31 % analyzovaných vzorků. Ve 34 % převyšoval obsah jodu 500 ?g?l-1. U 6 % vzorků byly zjištěny hodnoty nad 1000 ?g I?l-1. Zastoupení bazénový
Název v anglickém jazyce
Development of iodine content in cow milk in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The thesis brings up-to-date information on the iodine content in fresh cow milk in the Czech Republic. In 2008, by means of the Sandell-Kolthoff method iodine was determined in 85 bulk samples of cow milk from 70 breeding facilities of dairy cows comingfrom 28 districts of 9 regions of the Czech Republic. The samples were obtained in breeding facilities with significant milk production within the region. The results of analyses were compared to the values from the years 2003-4, 2005 and 2006 determined at the same workplace. The average iodine content in the samples was 435.6?328.7 ?g ? l-1, with a minimum being 28.2 and a maximum being 1668.0 ?g ? l-1. In 2008, approximately 5% of the samples taken showed low values (less than 80 ?g?l-1) testifyingto insufficient iodine saturation of dairy cows. Values of 80 up to 250 ?g?l-1 corresponding both to optimum saturation and requirements for iodine content in milk as a foodstuff were shown by 30% of the samples, and concentrations ra
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství . Odborný a stavovský měsíčník
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—