Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj obsahu jodu v kravském mléce v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00011227" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00011227 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj obsahu jodu v kravském mléce v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v kravském mléce v České republice. Metodou Sandell-Kolthoffa byl v roce 2008 stanoven jod v 85 bazénových vzorcích mléka ze 70 chovů dojených krav pocházejících z 28 okresů 9 krajů České republiky. Vzorky byly získány v chovech s významnou produkcí mléka v rámci regionu. Výsledky analýz byly porovnány s hodnotami z let 2003-4, 2005 a 2006 stanovených na stejném pracovišti. Průměrný obsah jodu ve vzorcích byl 435,6?328,7 ?g ? l-1, minimum 28,2 a maximum 1668,0 ?g ? l-1. Nízké hodnoty (méně než 80 ?g?l-1) svědčící o nedostatečné saturaci dojnic jodem vykazovalo v roce 2008 přibližně 5 % odebraných vzorků. Hodnoty 80 až 250 ?g?l-1 odpovídající optimální saturaci i požadavkům na obsah jodu v mléce jako potravině vykazovalo 30 % vzorků a koncentrace v rozmezí od 250 do 500 ?g I?l-1 31 % analyzovaných vzorků. Ve 34 % převyšoval obsah jodu 500 ?g?l-1. U 6 % vzorků byly zjištěny hodnoty nad 1000 ?g I?l-1. Zastoupení bazénový

  • Název v anglickém jazyce

    Development of iodine content in cow milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The thesis brings up-to-date information on the iodine content in fresh cow milk in the Czech Republic. In 2008, by means of the Sandell-Kolthoff method iodine was determined in 85 bulk samples of cow milk from 70 breeding facilities of dairy cows comingfrom 28 districts of 9 regions of the Czech Republic. The samples were obtained in breeding facilities with significant milk production within the region. The results of analyses were compared to the values from the years 2003-4, 2005 and 2006 determined at the same workplace. The average iodine content in the samples was 435.6?328.7 ?g ? l-1, with a minimum being 28.2 and a maximum being 1668.0 ?g ? l-1. In 2008, approximately 5% of the samples taken showed low values (less than 80 ?g?l-1) testifyingto insufficient iodine saturation of dairy cows. Values of 80 up to 250 ?g?l-1 corresponding both to optimum saturation and requirements for iodine content in milk as a foodstuff were shown by 30% of the samples, and concentrations ra

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství . Odborný a stavovský měsíčník

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus