Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jódu v mléce - ukazatel jeho příjmu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00011225" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00011225 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah jódu v mléce - ukazatel jeho příjmu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce přináší aktuální informace o obsahu jódu v mléce krav v České republice. Obsah jódu byl stanoven v roce 2008 spektrofotometricky v 85 bazénových vzorcích z chovů dojených krav pocházejících z 28 okresů 9 krajů České republiky. Průměrný obsah jódu ve vzorcích byl 435,6 ? 328,7 ?g/l. Zastoupení bazénových vzorků s obsahem jódu odpovídající jeho nutričnímu nadbytku (>250 ?g jódu/l) v r. 2008 bylo 63 %, v r. 2003-4 pouze 43 %. Uvedené hodnoty svědčí o pokračující tendenci nárůstu obsahu jódu v kravském mléce. Za optimální obsah jódu v mléce z hlediska potřeby lidí i z hlediska zásobení dojnic jódem je považováno 200 ?g jódu/l. Jsou uvedeny údaje o obsahu jódu v objemných krmivech, kompletních krmných dávkách, je vyjádřena závislost obsahu jódu v krmné dávce a v mléce. Hlavním zdrojem nadbytku jódu v mléce jsou minerální krmné přísady.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in milk - indicator of iodine intake

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work is to assess the current iodine content in cow milk in the Czech Republic. In 2008, 85 bulk milk samples were analysed using the spectrophotometric method. The average iodine content in milk was 435.6?328.7 ?g /l. In 2008, the representation of bulk milk samples with an iodine content corresponding to its nutritional excess (>250 ?g/l of milk) was 63 % and in 2003-4 it was only 43 %. The given values bear witness to a continuing tendency for the iodine content in raw cow milk to increase. 200 ?g/l of milk can be considered as optimum iodine content in cow milk in terms of the health and needs of lactating cows and inhabitants of the Czech Republic. The thesis brings information on the iodine content in bulk feed samples, mineral mixtures (premixes), feed rations and soils

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství : mezinárodní odborný časopis zaměřený na výživu zvířat a veterinární medicínu

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus