Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jódu v mléce a mléčné syrovátce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43890912" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43890912 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah jódu v mléce a mléčné syrovátce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá vyhodnocením obsahu jódu v bazénových vzorcích mléka, od srpna 2013 do března 2015 v chovech z 11 - 13 okresů ČR, a syrovátce v srpnu 2013. Jód byl stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku. Průměrný obsah jódu ve vzorcích byl v březnu 2015 203,1+-138,3 ?g/l a oproti srpnu 2013 se průměrný obsah snížil o 154,5 ?g/l (o 43,2 %). Bylo potvrzeno, že v průměru 67,2 % jódu z mléka přechází do syrovátky. Výsledky poukazují na postupný pokles průměrného obsahu jódu v mléce a nárůst počtu chovů s obsahem jódu pod 100 ?g/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Contents of iodine in milk and the milk whey

  • Popis výsledku anglicky

    The work deals with the evaluation of iodine content in bulk milk samples from August 2013 to March 2015 in farms of 11 - 13 districts of the Czech Republic and whey in August 2013. Iodine was determined by spectrophotometry after alkaline burning of the sample. The average iodine content in the samples was 203.1 +- 138.3 ?g/l in March 2015, compared to August 2013, the average content decreased by 154.5 ?g/l (43.2 %). It was confirmed that, on average, 67.2 % iodine from the milk passes into the whey. The results point to a gradual decline in the average iodine content in milk and increase the number of farms with iodine content below 100 ?g/l.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    1-3

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus