Obsah jódu v mléce a mléčné syrovátce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43890912" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43890912 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah jódu v mléce a mléčné syrovátce
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá vyhodnocením obsahu jódu v bazénových vzorcích mléka, od srpna 2013 do března 2015 v chovech z 11 - 13 okresů ČR, a syrovátce v srpnu 2013. Jód byl stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku. Průměrný obsah jódu ve vzorcích byl v březnu 2015 203,1+-138,3 ?g/l a oproti srpnu 2013 se průměrný obsah snížil o 154,5 ?g/l (o 43,2 %). Bylo potvrzeno, že v průměru 67,2 % jódu z mléka přechází do syrovátky. Výsledky poukazují na postupný pokles průměrného obsahu jódu v mléce a nárůst počtu chovů s obsahem jódu pod 100 ?g/l.
Název v anglickém jazyce
Contents of iodine in milk and the milk whey
Popis výsledku anglicky
The work deals with the evaluation of iodine content in bulk milk samples from August 2013 to March 2015 in farms of 11 - 13 districts of the Czech Republic and whey in August 2013. Iodine was determined by spectrophotometry after alkaline burning of the sample. The average iodine content in the samples was 203.1 +- 138.3 ?g/l in March 2015, compared to August 2013, the average content decreased by 154.5 ?g/l (43.2 %). It was confirmed that, on average, 67.2 % iodine from the milk passes into the whey. The results point to a gradual decline in the average iodine content in milk and increase the number of farms with iodine content below 100 ?g/l.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
1-3
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—