Problematika prodeje syrového kravského mléka z pohledu spotřebitelů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882024" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Problematika prodeje syrového kravského mléka z pohledu spotřebitelů.
Popis výsledku v původním jazyce
Prodej syrového kravského mléka v České republice spojený po roce 2009 s rozšířením mléčných automatů, vyžaduje pozornost jak odborníků, tak konzumentů mléka. Cílem práce bylo posoudit problematiku prodeje syrového mléka prostřednictvím dotazníkového šetření (12/2010 - 2/2011) u náhodně vybrané skupiny respondentů (n=152). Pro tento účel vytvořený dotazník byl zaměřen na spotřebu mléka, informovanost spotřebitelů o zdravotní nezávadnosti mléka a na zkušenosti s nákupem mléka prostřednictvím různých typůprodeje mléka (mléčné automaty vs. tržní síť). Z výsledků vyplynulo, že největší znalosti o jakosti a způsobech prodeje mají skupiny se středním a vyšším vzděláním, které mléko i nejčastěji konzumují. Všechny skupiny respondentů oproti tomu vykazují shodně vysokou neznalost o vhodnosti způsobu skladování a tepelné úpravy před konzumací.
Název v anglickém jazyce
A survey of consumers view on raw milk sale.
Popis výsledku anglicky
The sale of raw milk in the Czech Republic bound to the expansion of vending machines since 2009 calls for an alertness of both professionals and consumers. A special questionnaire dealing with milk consumption, awareness of health safety and experiencewith various forms of milk shopping (shops vs. vending machines) was therefore put together. The questions were responded by 152 randomly selected consumers. As resulted from the survey, the best knowledge of milk quality and the characteristics of its shopping forms had the groups with medium and higher education, consuming milk with the highest frequency. Nevertheless, all groups showed low knowledge of raw milk storage conditions and the necessity of its thermal treatment prior to the consumption.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
127
Číslo periodika v rámci svazku
127
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"´X´"-"´XIV´"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—