Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu tuku na texturní vlastnosti hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885558" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885558 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu tuku na texturní vlastnosti hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověření závislosti mezi obsahem intramuskulárního tuku a silou střihu dvou skupin býků domácí populace českého strakatého skotu lišící se v porážkovém věku. Býci s vyšším porážkovým věkem vykazovali statisticky průkazně vyšší obsah intramuskulárního tuku (P{0,05) a vyšší hodnoty síly střihu (P{0,05) než býci mladší. Pozitivní vliv intramuskulárního tuku zmiňuje velké množství studií ? ať už z pohledu senzorického hodnocení (křehčí a šťavnatější maso), tak z pohledu instrumentálního ? závislost mezi silou střihu a senzorickým hodnocením křehkosti hovězího masa. Přesto se tento vliv nepodařil prokázat a byl statisticky nevýznamný (P=0,13 až P=0,97).

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of fat content on texture properties of beef

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of work was to verify the relationship between intramuscular fat content and shear force of two groups of Czech Fleckvieh cattle bulls. Statistically higher intramuscular fat content (P{0.05) and higher shear force values (P{0.05) were observed at bulls slaughtered at higher age than younger bulls. The positive effect of intramuscular fat is being mentioned in large number of studies ? on the one hand it is sensory evaluation (tender and juicier meat), on the other hand instrumental evaluation ?the relationship between shear force and sensory evaluation of beef tenderness. Nevertheless, this effect failed to be proved and it was not statistically significant (P=0.13 up to P=0.97).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VIII. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-552-1091-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    89-92

  • Název nakladatele

    Slovenská pol'nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    21. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku