Vliv obsahu tuku na texturní vlastnosti hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885558" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885558 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obsahu tuku na texturní vlastnosti hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověření závislosti mezi obsahem intramuskulárního tuku a silou střihu dvou skupin býků domácí populace českého strakatého skotu lišící se v porážkovém věku. Býci s vyšším porážkovým věkem vykazovali statisticky průkazně vyšší obsah intramuskulárního tuku (P{0,05) a vyšší hodnoty síly střihu (P{0,05) než býci mladší. Pozitivní vliv intramuskulárního tuku zmiňuje velké množství studií ? ať už z pohledu senzorického hodnocení (křehčí a šťavnatější maso), tak z pohledu instrumentálního ? závislost mezi silou střihu a senzorickým hodnocením křehkosti hovězího masa. Přesto se tento vliv nepodařil prokázat a byl statisticky nevýznamný (P=0,13 až P=0,97).
Název v anglickém jazyce
The Effect of fat content on texture properties of beef
Popis výsledku anglicky
The aim of work was to verify the relationship between intramuscular fat content and shear force of two groups of Czech Fleckvieh cattle bulls. Statistically higher intramuscular fat content (P{0.05) and higher shear force values (P{0.05) were observed at bulls slaughtered at higher age than younger bulls. The positive effect of intramuscular fat is being mentioned in large number of studies ? on the one hand it is sensory evaluation (tender and juicier meat), on the other hand instrumental evaluation ?the relationship between shear force and sensory evaluation of beef tenderness. Nevertheless, this effect failed to be proved and it was not statistically significant (P=0.13 up to P=0.97).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VIII. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
978-80-552-1091-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
89-92
Název nakladatele
Slovenská pol'nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
21. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—