VLIV NÍZKOTEPLOTNÍHO PLAZMATICKÉHO VÝBOJE NA OBSAH AMINOKYSELIN V ZRNINÁCH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887426" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887426 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV NÍZKOTEPLOTNÍHO PLAZMATICKÉHO VÝBOJE NA OBSAH AMINOKYSELIN V ZRNINÁCH
Popis výsledku v původním jazyce
Jedním ze strategických cílů výživové politiky ČR je zabezpečení hygienických parametrů kvality zemědělských produktů, jež vstupují do potravinového řetězce. Značným rizikem je i kontaminace krmiv plísněmi resp. mykotoxiny, které mohou mít výrazně negativní vliv na zdraví zvířat, jimž je napadené krmivo předkládáno. Jednou z možností ochrany produktů je využití nízkoteplotního plazmatu. Doposud však nebyl podrobněji sledován vliv této metody na aminokyselin ošetřených zrnin. Případný negativní dopad naskladbu esenciálních aminokyselin by v budoucnu znamenal výrazné omezení užití této perspektivní metody. U ošetřených zrn plazmovým výbojem nebyla prokázána statisticky významná změna v obsahu esenciálních aminokyselin.
Název v anglickém jazyce
Effect of low-temperature plasma discharge on the amino acid content of grains
Popis výsledku anglicky
One of the strategic objectives of the nutrition policy of the Czech Republic is to ensure hygienic guality parameters of agricultural products that enter to the food chain. A significant risk is the contamination of feed by fungi or mikotoxins, wich mayhave significant negative effects on animal health, wich the contaminated feeds eat. One option how to protect products is to use the low-temperature plasma. Till today there has not been in detail examined the effect of this method, the amino acids content of the treated gain. Any negative impact on the composition of essential amino acids in the future meant a significant limitation of use of this promising method. For treated grain plasma discharge has not been demonstrated statistically significantchange in the content of essential amino acids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
AKTUÁLNÍ OTÁZKY BIOKLIMATOLOGIE ZVÍŘAT 2014
ISBN
978-80-7403-127-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
107-108
Název nakladatele
ČHMU BRNO
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
BRNO
Datum konání akce
20. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—