VLIV NÍZKOTEPLOTNÍHO PLAZMOVÉHO VÝBOJE NA BÍLKOVINNÉ SLOŽENÍ ZRN
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887429" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887429 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV NÍZKOTEPLOTNÍHO PLAZMOVÉHO VÝBOJE NA BÍLKOVINNÉ SLOŽENÍ ZRN
Popis výsledku v původním jazyce
Jedním ze strategických cílů výživové politiky ČR je zabezpečení hygienických parametrů kvality zemědělských produktů, jež vstupují do potravinového řetězce. Značným rizikem je i kontaminace krmiv plísněmi resp. mykotoxiny, které mohou mít výrazně negativní vliv na zdraví zvířat, jimž je napadené krmivo předkládáno. Boj s plísněmi je obtížný a ne vždy účinný. Jednou z možností je využití nízkoteplotního plazmatu. Doposud však nebyl podrobněji sledován vliv této metody na bílkovinné složení ošetřených zrnin. Případný negativní dopad na skladbu esenciálních aminokyselin by v budoucnu znamenal výrazné omezení užití této perspektivní metody. U esenciálních aminokyselin ošetřených zrn nebyla prokázána statisticky významná změna
Název v anglickém jazyce
Effect of low-temperature plasma discharge on the amino acid content of gains
Popis výsledku anglicky
One of the objectives of the nutrition policy of Czech Republic is to ensure hygienic quality parametres of agricultural products that enter to the food chain. A significant risk is the contamination of feed by fungi or mycotoxins, wich may have significant negative effects on animal health, wich the contaminated feed eat. One option how to protect products is to use the low-temperature plasma. Till today zhere has not been in detail examined the effect of this method, the amino acids content of the treated grain. Any negative impact on the composition of essential amino acids in the future meant a significant limitation of use of this promising method. For treated grain plasma discharge has not been demonstrated statistically significant change in thecontent of essential amino acids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ZOOTECHNIKA 2014
ISBN
978-80-7394-454-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
162-171
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
20. 6. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—