VLIV KRMNÉ DÁVKY S PŘÍDAVKEM ŘEPKOVÉHO SEMENE, RŮZNÝM ZPŮSOBEM FYZIKÁLNĚ UPRAVENÉHO, NA FERMENTAČNÍ PROCESY, PROBÍHAJÍCÍ IN VITRO V PŘÍSTROJI RUSITEC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890138" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890138 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV KRMNÉ DÁVKY S PŘÍDAVKEM ŘEPKOVÉHO SEMENE, RŮZNÝM ZPŮSOBEM FYZIKÁLNĚ UPRAVENÉHO, NA FERMENTAČNÍ PROCESY, PROBÍHAJÍCÍ IN VITRO V PŘÍSTROJI RUSITEC
Popis výsledku v původním jazyce
Stanovili jsme rozdíly ve fermentačních parametrech mezi kontrolní dietou bez řepkových semen a pokusnou dietou s 10% obsahem řepkových semen a také vliv fyzikální modifikce řepkových semen na fermentaci a její konečný produkt. Přídavek 10 % řepkových semen do stravy přežvýkavců neměl negativní vliv na degradovatelnost sušiny, pH hodnoty bachorové tekutiny, produkci plynů, metanu a těkavých mastných kyselin (VFA). Produkce jednotlivých VFA byla významně ovlivněna řepkovým tukem. Řepkoová semena ve stravě redukovala produkci acetátu, butyrátu a kaproátu a závisející produkci proprionátu, valeriátu a iso-valeriátu. Rozdíly v produkci jednotlivých VFA byly potvrzeny mezi jednotlivými typy modifikace řepkových semen. Je nezbytné doplnit další analýzy, například rovnováhu dusíku či biohydrogenaci mastných kyselin v bachoru.
Název v anglickém jazyce
THE EFFECT OF A SUPPLEMENTATION OF PHYSICAL MODIFICATIONS OF CANOLA SEEDS ON FERMENTATION PARAMETRES IN RUSITEC
Popis výsledku anglicky
We determine differences of fermentation parametres between a control diet without canola seeds and experimental diets with 10 % content of canola seeds and yet the effect of physical modifications of canola seeds on the fermentation and its end products. Addition of 10 % of canola seed into diets of ruminants have any negative effects on the degradability of dry matter, pH value of the rumen fluid, production of gasses, methane and volatile fatty acids (VFA). Production of individual VFA was significantly influenced by canola fat. Canola seeds in diets reduced production of acetate, butyrate and caproate and enhanced production of propionate, valerate and iso-valerate. Differences in production of individual VFA were declared between types of modifications of canola seeds. It is need to complete other analysis, i.e. balance of nitrogen or biohydrogenation of fatty acids in the rumen.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210144" target="_blank" >QJ1210144: Vývoj nového informačního systému a aplikované technologicko-organizační inovace řídících systémů v chovu dojeného skotu pro posílení konkurenceschopnosti chovatelů a zvýšení kvality živočišných produktů a welfare zvířat</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mezinárodná fyziologická konference
ISBN
978-80-7394-535-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
119-125
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
11. 11. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—