Selected candidate genes affecting milk fatty acids
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43890925" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43890925 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.acta.fapz.uniag.sk/journal/index.php/on_line/article/view/283" target="_blank" >http://www.acta.fapz.uniag.sk/journal/index.php/on_line/article/view/283</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selected candidate genes affecting milk fatty acids
Popis výsledku v původním jazyce
Cow's milk consisted of relatively high quantity of saturated fatty acids (about 70%), which are considered less beneficial health. The content of more desirable fatty acids is about 25% (monounsaturated) and 5% (polyunsaturated). The aim of this research was to find ways how to increase the content of mono- and polyunsaturated fatty acids in milk fat. One of the ways how to alter the content of fatty acids is the monitoring of candidate genes and their polymorphism. Therefore, the manuscript deals with selected candidate genes, particularly DGAT1, SCD1 and FASN, which are associated with fatty acid biosynthesis. The results suggest that observing of this issue could be helpful for improving the quality of milk fat.
Název v anglickém jazyce
Selected candidate genes affecting milk fatty acids
Popis výsledku anglicky
Cow's milk consisted of relatively high quantity of saturated fatty acids (about 70%), which are considered less beneficial health. The content of more desirable fatty acids is about 25% (monounsaturated) and 5% (polyunsaturated). The aim of this research was to find ways how to increase the content of mono- and polyunsaturated fatty acids in milk fat. One of the ways how to alter the content of fatty acids is the monitoring of candidate genes and their polymorphism. Therefore, the manuscript deals with selected candidate genes, particularly DGAT1, SCD1 and FASN, which are associated with fatty acid biosynthesis. The results suggest that observing of this issue could be helpful for improving the quality of milk fat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Fytotechnica et Zootechnica
ISSN
1335-258X
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
Special Issue
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
31-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—