Současné možnosti měření povrchové teploty dojnic ve stájových technologiích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43891949" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43891949 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současné možnosti měření povrchové teploty dojnic ve stájových technologiích
Popis výsledku v původním jazyce
Existuje mnoho technologických možností bezkontaktního měření teploty povrchu těla. Důležité je najít správnou část těla, jejíž teplota bude ukazovat na první možné příznaky onemocnění. Pravidelné měření tělesné teploty povrchu těla může pomoci k vyhodnocení zdravotního stavu zvířat a tím okamžitě reagovat na první příznaky nemoci. Mohou nastat různé spory o tom, jak měřit povrchovou teplotu, a které možnosti měření jsou přesné. Zde zmíněné metody poukazují na možnosti bezkontaktního měření povrchových teplot s použitím např. 1) termografie, 2) elektronických transpondérů či jiných způsobů měření povrchu tělesné teploty dojnic. Pro představu, při snímání povrchové teploty pomocí termovize mohou působit u jednotlivých zvířat různé vedlejší faktory, jako jsou vlastnosti srsti (barva, délka apod.) či různý stupeň osvalení, což může výrazně ovlivnit výsledky.
Název v anglickém jazyce
Contemporary possibilities of surface temperature measurement in cos in stable technologies
Popis výsledku anglicky
When we use a contactless method of measuring the temperature of the body surface, it is important to find the right spot on the body whose temperature will exhibit certain stability of measured values. Measuring temperature of the animal body surface may help to evaluate health status of animals and thereby to react immediately at the first signs of illness or the onset of estrus. There are shown different possibilities of the contactless measurement in review using e.g. thermographic methods, electronic recorders fixed on the animal body or other methods. The quality and precision of measuring can be influenced by various confounding factors in individual animals such as the attributes of hair, the degree of muscling etc.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
214
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
40-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—