Kvalita masa u přeštického černostrakatého plemene prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895929" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895929 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa u přeštického černostrakatého plemene prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Ve sledovaném souboru byla zjištěna u plemene přeštické černostrakaté při výkrmu ve standardních podmínkách nižší růstová intenzita, časný a intenzivnější vývoj tukové tkáně a nižší hodnota jatečně upraveného těla. Tato skutečnost je pro původní plemena prasat charakteristická. Se zvyšující se porážkovou hmotností se zvyšovala průměrná výška hřbetního tuku, hmotnost hlavních masitých částí i boku a plocha MLLT. Podíl svaloviny klesal. Kvalita masa byla hodnocena velmi pozitivně. Maso nejtěžší hmotnostní kategorie bylo tmavší a mělo nejvyšší podíl intramuskulárního tuku. Doporučená hodnota (2,5 %) byla dosažena ve všech sledovaných hmotnostních kategoriích (2,51-3,05 %).
Název v anglickém jazyce
Meat quality in Black-Pied breed pigs
Popis výsledku anglicky
Lower growth ability, early and higher adipose tissue development and lower carcass value were characteristic of Prestice Black-Pied breed during fattening in standard rearing conditions. These findings are typical for native breeds of pigs. With increasing slaughter weight average backfat thickness, weight of meat cuts and belly and loin eye area were increasing, and lean meat content was decreasing. Meat quality received a very positive evaluation. The meat of the heaviest weight category was darker, with the highest intramuscular fat content. The recommended value of intramuscular fat content (2.5%) was reached in all studied weight categories (2.51?3.05%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Kvalita mäsa / Meat Quality; Medzinárodná vedecká konferencia / International Scientific Conference
ISBN
978-80-552-1678-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
127-131
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 6. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—