Kvalita masa u prasat přeštické černostrakaté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897994" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897994 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa u prasat přeštické černostrakaté
Popis výsledku v původním jazyce
Ve sledovaném souboru byla zjištěna u plemene přeštické černostrakaté při výkrmu v provozních podmínkách nižší růstová intenzita, intenzivnější vývoj tukové tkáně a nižší hodnota jatečně upraveného těla. Tato skutečnost je pro původní plemena prasat charakteristická. Ukazatele jatečné hodnoty byly vyhodnoceny v závislosti na porážkové hmotnosti a pohlaví. Se zvyšující se porážkovou hmotností se zvyšovala průměrná výška hřbetního tuku a podíl svaloviny klesal. Kvalita masa byla hodnocena velmi pozitivně. Maso nejtěžší hmotnostní kategorie mělo nejvyšší podíl intramuskulárního tuku. Doporučená hodnota byla dosažena ve všech sledovaných hmotnostních kategoriích (2,40–2,88 %).
Název v anglickém jazyce
Meat quality of Prestice Black-Pied breed
Popis výsledku anglicky
Lower growth ability, higher adipose tissue development and lower carcass value were characteristic of Prestice Black-Pied breed during fattening in standard rearing conditions. These findings are typical of native breeds of pigs. Parameters of carcass value were evaluated on the basis of slaughter weight and sex. With increasing slaughter weight average backfat thickness, and lean meat content was decreasing. Meat quality received a very positive evaluation. The meat of the heaviest weight category had the highest intramuscular fat content. The recommended value of IMF content was reached in all studied weight categories (2.40–2.88%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Využitie primitívnych plemien ošípaných pre výrobu regionálnych mäsových výrobkov
ISBN
978-80-552-1833-5
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
10-13
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
15. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—