Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897913" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897913 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam
Popis výsledku v původním jazyce
Tepelné ošetření mléka je běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo ve skupině náhodně vybraných respondentů (n = 265). Bylo zjištěno, že 56 respondentů nakupuje pouze syrové mléko, přičemž před konzumací toto mléko pasteruje jen malá část z nich (27 %). 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Zhruba polovina respondentů se domnívala, že pasterace ovlivňuje kvalitu mléka a pětina respondentů konzumujících syrové mléko uvedla, že jeho konzumace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.
Název v anglickém jazyce
Back from Pasteur? Alias the heat treatment of milk and its importance
Popis výsledku anglicky
Heat treatment of milk is a commonly used part of dairy processing. Although the heat treatment has a significant impact on ensuring microbial quality, safety and shelf life of milk, its application still face a public disagreement, primary in connection with potential health benefits, which are lost during heat treatment. The questionnaire took place in a randomly selected group of respondents (n=265). It was found that 56 of respondents buy only raw (unpasteurized) milk and 27 % of them reported heat treatment of the milk before consumption. 68 % of respondents just cool the milk down and consume it without any treatment. About a half of respondents supposed, that pasteurization influences milk quality. One fifth of raw milk drinking respondents did not consider a drinking of raw milk as a health risk.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
114-117
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—