Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897913" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897913 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tepelné ošetření mléka je běžnou součástí zpracovatelského průmyslu. Ačkoliv má tepelné ošetření významný vliv na zajištění mikrobiální kvality, zdravotní nezávadnosti a udržení trvanlivosti mléka, jeho používání vyvolává ve společnosti stále některé nesouhlasné reakce, a to především v souvislosti s potenciálními výhodami, které jsou tepelným ošetřením ztráceny. Dotazníkové šetření probíhalo ve skupině náhodně vybraných respondentů (n = 265). Bylo zjištěno, že 56 respondentů nakupuje pouze syrové mléko, přičemž před konzumací toto mléko pasteruje jen malá část z nich (27 %). 68 % respondentů mléko pouze zchladí a konzumuje jej bez tepelné úpravy. Zhruba polovina respondentů se domnívala, že pasterace ovlivňuje kvalitu mléka a pětina respondentů konzumujících syrové mléko uvedla, že jeho konzumace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Back from Pasteur? Alias the heat treatment of milk and its importance

  • Popis výsledku anglicky

    Heat treatment of milk is a commonly used part of dairy processing. Although the heat treatment has a significant impact on ensuring microbial quality, safety and shelf life of milk, its application still face a public disagreement, primary in connection with potential health benefits, which are lost during heat treatment. The questionnaire took place in a randomly selected group of respondents (n=265). It was found that 56 of respondents buy only raw (unpasteurized) milk and 27 % of them reported heat treatment of the milk before consumption. 68 % of respondents just cool the milk down and consume it without any treatment. About a half of respondents supposed, that pasteurization influences milk quality. One fifth of raw milk drinking respondents did not consider a drinking of raw milk as a health risk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    114-117

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus