Masný výrobek s obsahem biologicky aktivní složky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898117" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/18:43898117
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0032/uv032395.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0032/uv032395.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Masný výrobek s obsahem biologicky aktivní složky
Popis výsledku v původním jazyce
Využívání antioxidantů v masné výrobě je důležité, neboť oxidace tuků nepříznivě ovlivňuje hygienické i senzorické vlastnosti výrobků, tudíž potlačení tohoto chemického procesu je žádoucí. Proto byl vyvinut technologický postup na výrobu masného výrobku fortifikovaného přírodními antioxidanty z odpadních produktů cibule kuchyňské (Allium cepa L.). Tyto odpady, konkrétně cibulové slupky, jsou bohatým zdrojem biologicky aktivních látek, které jsou vhodné pro obohacení masných výrobků, jež jsou mezi konzumenty preferovány stále více.
Název v anglickém jazyce
A meat product containing a biologically active ingredient
Popis výsledku anglicky
Utilization of antioxidants in meat processing is very important, because fat oxidation negatively affects hygienic and sensory properties of meat products, which means inhibition of this process is desirable. Thus, technological process for meat product fortified with natural antioxidants from onion (Allium cepa L.) waste has been developed. This waste, specifically dry onion skin, is a rich source of biologically active compounds, which are suitable for fortification of meat products that are increasingly preferred by consumers.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 32395
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., MAUZ - výroba s.r.o., Č. Budějovice
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)