Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Allithiolanes: Nine Groups of a Newly Discovered Family of Sulfur Compounds Responsible for the Bitter Off-Taste of Processed Onion

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898376" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898376 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60077344:_____/18:00493036 RIV/61388971:_____/18:00493036

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03118" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03118</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03118" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.8b03118</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Allithiolanes: Nine Groups of a Newly Discovered Family of Sulfur Compounds Responsible for the Bitter Off-Taste of Processed Onion

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The compounds responsible for the bitter off-taste of processed onion (Allium cepa) were studied. Using a series of sensory-guided HPLC fractionations, the existence of nine groups of hitherto unknown sulfur compounds has been revealed. On the basis of spectroscopic data (MS, NMR, and IR), it was found that these compounds, trivially named allithiolanes A-I, are members of a large family of structurally closely related derivatives of 3,4-dimethylthiolane S-oxide, with the general formulas of CxHyO2S4, CxHyO3S5, and CxHyO4S6, (x = 10-18, y = 18-30). The presence of multiple stereoisomers was observed for each group of allithiolanes. Allithiolanes possess an unpleasantly bitter taste with detection thresholds in the range of 15-30 ppm. Formation pathways of these newly discovered sulfur compounds were proposed.

  • Název v anglickém jazyce

    Allithiolanes: Nine Groups of a Newly Discovered Family of Sulfur Compounds Responsible for the Bitter Off-Taste of Processed Onion

  • Popis výsledku anglicky

    The compounds responsible for the bitter off-taste of processed onion (Allium cepa) were studied. Using a series of sensory-guided HPLC fractionations, the existence of nine groups of hitherto unknown sulfur compounds has been revealed. On the basis of spectroscopic data (MS, NMR, and IR), it was found that these compounds, trivially named allithiolanes A-I, are members of a large family of structurally closely related derivatives of 3,4-dimethylthiolane S-oxide, with the general formulas of CxHyO2S4, CxHyO3S5, and CxHyO4S6, (x = 10-18, y = 18-30). The presence of multiple stereoisomers was observed for each group of allithiolanes. Allithiolanes possess an unpleasantly bitter taste with detection thresholds in the range of 15-30 ppm. Formation pathways of these newly discovered sulfur compounds were proposed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    33

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    8783-8794

  • Kód UT WoS článku

    000442706500016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85050764544