Allithiolanes: Nine Groups of a Newly Discovered Family of Sulfur Compounds Responsible for the Bitter Off-Taste of Processed Onion
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898376" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898376 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60077344:_____/18:00493036 RIV/61388971:_____/18:00493036
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03118" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03118</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03118" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.8b03118</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Allithiolanes: Nine Groups of a Newly Discovered Family of Sulfur Compounds Responsible for the Bitter Off-Taste of Processed Onion
Popis výsledku v původním jazyce
The compounds responsible for the bitter off-taste of processed onion (Allium cepa) were studied. Using a series of sensory-guided HPLC fractionations, the existence of nine groups of hitherto unknown sulfur compounds has been revealed. On the basis of spectroscopic data (MS, NMR, and IR), it was found that these compounds, trivially named allithiolanes A-I, are members of a large family of structurally closely related derivatives of 3,4-dimethylthiolane S-oxide, with the general formulas of CxHyO2S4, CxHyO3S5, and CxHyO4S6, (x = 10-18, y = 18-30). The presence of multiple stereoisomers was observed for each group of allithiolanes. Allithiolanes possess an unpleasantly bitter taste with detection thresholds in the range of 15-30 ppm. Formation pathways of these newly discovered sulfur compounds were proposed.
Název v anglickém jazyce
Allithiolanes: Nine Groups of a Newly Discovered Family of Sulfur Compounds Responsible for the Bitter Off-Taste of Processed Onion
Popis výsledku anglicky
The compounds responsible for the bitter off-taste of processed onion (Allium cepa) were studied. Using a series of sensory-guided HPLC fractionations, the existence of nine groups of hitherto unknown sulfur compounds has been revealed. On the basis of spectroscopic data (MS, NMR, and IR), it was found that these compounds, trivially named allithiolanes A-I, are members of a large family of structurally closely related derivatives of 3,4-dimethylthiolane S-oxide, with the general formulas of CxHyO2S4, CxHyO3S5, and CxHyO4S6, (x = 10-18, y = 18-30). The presence of multiple stereoisomers was observed for each group of allithiolanes. Allithiolanes possess an unpleasantly bitter taste with detection thresholds in the range of 15-30 ppm. Formation pathways of these newly discovered sulfur compounds were proposed.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
33
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
8783-8794
Kód UT WoS článku
000442706500016
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85050764544