Senzorické hodnocení bezlaktózových mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900305" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900305 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_176_4_s.11-14.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_176_4_s.11-14.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení bezlaktózových mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit preference vzorků mléka s laktosou a bez laktosy a provést senzorické hodnocení tří vzorků bílých bezlaktózových jogurtů. Ve sledované skupině hodnotitelů ve věku 21 – 70 let (n=60, 67 % žen a 33 % mužů) byla zjištěna vyrovnanost v preferencích pro oba vzorky mléka, s laktosou a bez laktosy (46 a 44 %). Senzorické hodnocení bezlaktózových jogurtů prokázalo, že hodnotitelé se v preferencích řídili především konzistencí a kyselostí jogurtů.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of lactose-free dairy products
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to assess the preferences of lactose and lactose-free milk samples and to evaluate sensory properties of three samples of natural lactose-free yoghurt. There was found a similar tendencies in the preference for both milk samples, with and without lactose (46, and 44%) among the evaluators (age 21-70 years, n=60; 67% women and 33% men). Sensory evaluation of lactose-free yoghurts showed that the preferences were primarily determined by consistency and acidity of the yoghurts.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
176
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—