Senzorické hodnocení vybraných mléčných výrobků z ekologického a konvenčního zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43902911" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43902911 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení vybraných mléčných výrobků z ekologického a konvenčního zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo senzorické posouzení mléčných produktů (bílé jogurty a polotučná trvanlivá mléka) vyrobených z mléka dojnic v ekologickém a konvenčním chovu. Hodnocení se zúčastnilo 87 proškolených hodnotitelů v průměrném věku 23,1±8,6 let v zastoupení 24 mužů (28 %) a 63 žen (72 %). Z výsledků párových preferenčních testů vyplynulo, že hodnotitelé u trvanlivého mléka preferovali konvenční variantu (60 %) a u bílých jogurtů variantu v bio kvalitě (55 %). Vliv pohlaví a věku nebyl statisticky významný.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of selected dairy products from ecological and conventional agriculture system
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was a sensory evaluation of selected dairy products, represented by plain yoghurts and UHT milks, from an organic and a conventional agriculture system. For this purpose, the sensory evaluation was performed by 87 evaluators at average age 23.1±8.6 years represented by 24 men (28%) and 63 women (72%). Results of a paired preference test showed that evaluators preferred UHT milk of the conventional origin (60%) and a plain yoghurt of the organic origin (55%). The effects of gender and age were not statistically significant.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
1-4
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—