Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení vybraných mléčných výrobků z ekologického a konvenčního zemědělství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43902911" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43902911 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení vybraných mléčných výrobků z ekologického a konvenčního zemědělství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo senzorické posouzení mléčných produktů (bílé jogurty a polotučná trvanlivá mléka) vyrobených z mléka dojnic v ekologickém a konvenčním chovu. Hodnocení se zúčastnilo 87 proškolených hodnotitelů v průměrném věku 23,1±8,6 let v zastoupení 24 mužů (28 %) a 63 žen (72 %). Z výsledků párových preferenčních testů vyplynulo, že hodnotitelé u trvanlivého mléka preferovali konvenční variantu (60 %) a u bílých jogurtů variantu v bio kvalitě (55 %). Vliv pohlaví a věku nebyl statisticky významný.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation of selected dairy products from ecological and conventional agriculture system

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was a sensory evaluation of selected dairy products, represented by plain yoghurts and UHT milks, from an organic and a conventional agriculture system. For this purpose, the sensory evaluation was performed by 87 evaluators at average age 23.1±8.6 years represented by 24 men (28%) and 63 women (72%). Results of a paired preference test showed that evaluators preferred UHT milk of the conventional origin (60%) and a plain yoghurt of the organic origin (55%). The effects of gender and age were not statistically significant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus