Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah laktosy v mléce a vybraných mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003795" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003795 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah laktosy v mléce a vybraných mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován obsah laktosy v mléce dojnic různých plemen z 8 farem v České republice. Byly shledány statisticky významné rozdíly v obsahu laktosy v mléce dojnic chovaných na různých farmách, vliv plemene na obsah laktosy prokázán nebyl. Hladiny laktosy vmodelově připravených jogurtech v průběhu zrání potvrdily předpoklad, že během fermentace dochází ke snižování obsahu laktosy. Pokud bylo při výrobě jogurtů tepelně ošetřené mléko zahuštěno sušeným mlékem došlo k vzestupu obsahu laktosy ve výchozí směs i, a to na takovou úroveň , že i po ukončení fermentace byl obsah laktosy u poloviny připravených jogurtů vyšší než u průměrného vzorku mléka tj. 4,80 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactose content in milk and some milk products

  • Popis výsledku anglicky

    The content of lactose was determinated in the different race cow milk collected from eight farms in the Czech republic. The differences in the levels of lactose in milk collected in different farms are statistically significant, but the influence of race on the content of lactose in milk is not statistically significant. The levels of lactose in model yoghurts decrease during yoghurt fermentation, but if the milk powder was add to starting mixture, the level of lactose in final product is often higherthan the content of lactose in raw milk (4,8 %).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z mezinárodní konference Katedry chovu skotu a mlékařství ČZU v Praze "Den mléka 2002"

  • ISBN

    80-213-0900-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    30-32

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku