Obsah laktosy v mléce a vybraných mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003795" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003795 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah laktosy v mléce a vybraných mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován obsah laktosy v mléce dojnic různých plemen z 8 farem v České republice. Byly shledány statisticky významné rozdíly v obsahu laktosy v mléce dojnic chovaných na různých farmách, vliv plemene na obsah laktosy prokázán nebyl. Hladiny laktosy vmodelově připravených jogurtech v průběhu zrání potvrdily předpoklad, že během fermentace dochází ke snižování obsahu laktosy. Pokud bylo při výrobě jogurtů tepelně ošetřené mléko zahuštěno sušeným mlékem došlo k vzestupu obsahu laktosy ve výchozí směs i, a to na takovou úroveň , že i po ukončení fermentace byl obsah laktosy u poloviny připravených jogurtů vyšší než u průměrného vzorku mléka tj. 4,80 %.
Název v anglickém jazyce
Lactose content in milk and some milk products
Popis výsledku anglicky
The content of lactose was determinated in the different race cow milk collected from eight farms in the Czech republic. The differences in the levels of lactose in milk collected in different farms are statistically significant, but the influence of race on the content of lactose in milk is not statistically significant. The levels of lactose in model yoghurts decrease during yoghurt fermentation, but if the milk powder was add to starting mixture, the level of lactose in final product is often higherthan the content of lactose in raw milk (4,8 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů z mezinárodní konference Katedry chovu skotu a mlékařství ČZU v Praze "Den mléka 2002"
ISBN
80-213-0900-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
30-32
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 5. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—