Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901672" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901672 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laktózová intolerance je široce rozšířená enzymová deficience, jejímž řešením je bezlaktózová dieta s využitím bezlaktózových výrobků. Poptávka po těchto výrobcích je v současné době vyšší také zřejmě z důvodu zvýšeného zájmu konzumentů o své zdraví a různé zdravotní benefity potravin. Hodnocení senzorických vlastností bezlaktózových výrobků v porovnání s běžnými, a to včetně jejich vnímání samotnými konzumenty, je tudíž důležité. Cílem této práce bylo vyhodnotit rozdíly ve vnímání bezlaktózových mléčných výrobků (mléko, jogurt) ve skupině mladých hodnotitelů v závislosti na pohlaví. Bylo zjištěno, že bezlaktózové mléko bylo více preferováno muži než ženami, avšak výsledky nebyly statisticky významné. Při hodnocení bezlaktózových jogurtů byly zjištěny statisticky významné rozdíly ve vnímání sladké chuti mezi muži a ženami.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation of lactose-free dairy products depending on gender

  • Popis výsledku anglicky

    Lactose intolerance is a widespread enzyme deficiency, the solution of which is lactose-free diet using lactose-free products. Nowadays, demand for lactose-free dairy products is higher probably due to an increased interest of consumers about their health and food benefits. The evaluation of sensory characteristics of lactose-free products compared to common ones, including their perception by consumers, is therefore important. The aim of this work was to evaluate differences in perception of lactose-free dairy products (milk, yoghurt) in the group of young evaluators according to gender. Lactose-free milk was more preferred by men than women, but the results were not statistically significant. When evaluating lactose-free yoghurts, there were statistically significant differences in the perception of sweet taste between men and women.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin.

  • ISBN

    978-80-7509-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    181-188

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku