Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901672" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901672 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vnímání bezlaktózových mléčných výrobků mladými hodnotiteli v závislosti na pohlaví
Popis výsledku v původním jazyce
Laktózová intolerance je široce rozšířená enzymová deficience, jejímž řešením je bezlaktózová dieta s využitím bezlaktózových výrobků. Poptávka po těchto výrobcích je v současné době vyšší také zřejmě z důvodu zvýšeného zájmu konzumentů o své zdraví a různé zdravotní benefity potravin. Hodnocení senzorických vlastností bezlaktózových výrobků v porovnání s běžnými, a to včetně jejich vnímání samotnými konzumenty, je tudíž důležité. Cílem této práce bylo vyhodnotit rozdíly ve vnímání bezlaktózových mléčných výrobků (mléko, jogurt) ve skupině mladých hodnotitelů v závislosti na pohlaví. Bylo zjištěno, že bezlaktózové mléko bylo více preferováno muži než ženami, avšak výsledky nebyly statisticky významné. Při hodnocení bezlaktózových jogurtů byly zjištěny statisticky významné rozdíly ve vnímání sladké chuti mezi muži a ženami.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of lactose-free dairy products depending on gender
Popis výsledku anglicky
Lactose intolerance is a widespread enzyme deficiency, the solution of which is lactose-free diet using lactose-free products. Nowadays, demand for lactose-free dairy products is higher probably due to an increased interest of consumers about their health and food benefits. The evaluation of sensory characteristics of lactose-free products compared to common ones, including their perception by consumers, is therefore important. The aim of this work was to evaluate differences in perception of lactose-free dairy products (milk, yoghurt) in the group of young evaluators according to gender. Lactose-free milk was more preferred by men than women, but the results were not statistically significant. When evaluating lactose-free yoghurts, there were statistically significant differences in the perception of sweet taste between men and women.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin.
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
181-188
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—