Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nabídka bezlaktózových mléčných výrobků a informovanost veřejnosti o laktózové intoleranci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901671" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901671 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2020/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2020/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nabídka bezlaktózových mléčných výrobků a informovanost veřejnosti o laktózové intoleranci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řešením laktózové intolerance, jedné z nejčastějších metabolických poruch, je bezlaktózová dieta. Nabídku bezlaktózových mléčných výrobků na našem trhu, zahrnující prakticky všechny mléčné výrobky od jogurtů po sýry, lze hodnotit velmi příznivě. Dotazníkovým šetřením byla prověřována informovanost respondentů z řad široké veřejnosti (n=306) o problematice laktózové intolerance. Ačkoliv většina respondentů (79 %) pojem laktózová intolerance znala, někteří jej zaměňovali s alergií na mléčné bílkoviny. I když byl při posouzení nabídky na tuzemském trhu zjištěn velmi široký výběr výrobků, pouze 23 % respondentů označilo současnou nabídku za dostatečnou.

  • Název v anglickém jazyce

    The offer of lactose-free dairy products and the knowledge of general public about lactose intolerance

  • Popis výsledku anglicky

    The solution of lactose intolerance, one of the most frequent metabolic disorders, is a lactose-free diet. The offer of lactose-free dairy products on Czech market, including all dairy products from yoghurts to cheeses, can be evaluated favourably. The questionnaire survey (n=306) was used to find out respondents´ knowledge about lactose intolerance. Although most of respondents (79%) knew the term lactose intolerance, some of them confused it with milk protein allergy. Despite the wide range of lactose-free dairy products offered on our market, only 23% of respondents stated the current offer as sufficient.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    118-122

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus