Nabídka bezlaktózových mléčných výrobků a informovanost veřejnosti o laktózové intoleranci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901671" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901671 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2020/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2020/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nabídka bezlaktózových mléčných výrobků a informovanost veřejnosti o laktózové intoleranci
Popis výsledku v původním jazyce
Řešením laktózové intolerance, jedné z nejčastějších metabolických poruch, je bezlaktózová dieta. Nabídku bezlaktózových mléčných výrobků na našem trhu, zahrnující prakticky všechny mléčné výrobky od jogurtů po sýry, lze hodnotit velmi příznivě. Dotazníkovým šetřením byla prověřována informovanost respondentů z řad široké veřejnosti (n=306) o problematice laktózové intolerance. Ačkoliv většina respondentů (79 %) pojem laktózová intolerance znala, někteří jej zaměňovali s alergií na mléčné bílkoviny. I když byl při posouzení nabídky na tuzemském trhu zjištěn velmi široký výběr výrobků, pouze 23 % respondentů označilo současnou nabídku za dostatečnou.
Název v anglickém jazyce
The offer of lactose-free dairy products and the knowledge of general public about lactose intolerance
Popis výsledku anglicky
The solution of lactose intolerance, one of the most frequent metabolic disorders, is a lactose-free diet. The offer of lactose-free dairy products on Czech market, including all dairy products from yoghurts to cheeses, can be evaluated favourably. The questionnaire survey (n=306) was used to find out respondents´ knowledge about lactose intolerance. Although most of respondents (79%) knew the term lactose intolerance, some of them confused it with milk protein allergy. Despite the wide range of lactose-free dairy products offered on our market, only 23% of respondents stated the current offer as sufficient.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
118-122
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—