Organosirné sloučeniny česneku sicilského (Nectaroscordum siculum)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903304" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903304 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Organosirné sloučeniny česneku sicilského (Nectaroscordum siculum)
Popis výsledku v původním jazyce
Česnek sicilský, lat. Nectaroscordum siculum, je svým výskytem situován především do teplejších oblastí jižní a jihovýchodní Evropy. Volně roste např. na území jižní Francie, severní Itálie, Rumunska, Bulharska a Turecka. Česnek sicilský je kromě svých dekorativních vlastností v podobě líbivých květů také oblíbený svými vlastnostmi senzorickými, které se výrazně liší od vlastností česneku kuchyňského (Allium sativum). Výrazná chuť i vůně této rostliny je důvodem častého využití pro přípravu mnoha druhů pokrmů, a to zejména na území Bulharska. Podobně jako u česneku kuchyňského byly i v případě česneku sicilského zaznamenány antibakteriální i antioxidační účinky. Cílem tohoto projektu bylo izolovat a spektrálně charakterizovat nejvýznamnější sirné sloučeniny česneku sicilského. Podařilo se identifikovat celkem 12 nových, v odborné literatuře dosud nepopsaných látek. Izolované sloučeniny budou podrobeny senzorické analýze a následnému testování jejich biologických účinků.
Název v anglickém jazyce
Organosulfur compounds of Sicilian garlic (Nectaroscordum siculum)
Popis výsledku anglicky
Sicilian garlic (Nectaroscordum siculum) is native to warmer regions of southern and southeastern Europe. It grows in southern France, northern Italy, Romania, Bulgaria and Turkey. Sicilian garlic is an attractive ornamental bulbous plant popular for its sensory properties that are significantly different from those of garlic (Allium sativum). Because of its distinctive taste and aroma, it is frequently used as a seasoning or for the preparation of many types of food, especially in Bulgaria. Antibacterial and antioxidant effects have been reported with Sicilian garlic. The aim of this project was to isolate and spectrally characterize the major sulfur compounds of Sicilian garlic. The existence of 12 hitherto unknown sulfur compounds has been revealed. The isolated compounds will be subjected to sensory analysis and testing of their biological effects.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z On-line symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechfoodChem 2021
ISBN
978-80-7592-102-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
176-178
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko technologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
VŠCHT Praha
Datum konání akce
24. 5. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—