Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Organosirné sloučeniny česneku sicilského (Nectaroscordum siculum)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903304" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903304 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Organosirné sloučeniny česneku sicilského (Nectaroscordum siculum)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Česnek sicilský, lat. Nectaroscordum siculum, je svým výskytem situován především do teplejších oblastí jižní a jihovýchodní Evropy. Volně roste např. na území jižní Francie, severní Itálie, Rumunska, Bulharska a Turecka. Česnek sicilský je kromě svých dekorativních vlastností v podobě líbivých květů také oblíbený svými vlastnostmi senzorickými, které se výrazně liší od vlastností česneku kuchyňského (Allium sativum). Výrazná chuť i vůně této rostliny je důvodem častého využití pro přípravu mnoha druhů pokrmů, a to zejména na území Bulharska. Podobně jako u česneku kuchyňského byly i v případě česneku sicilského zaznamenány antibakteriální i antioxidační účinky. Cílem tohoto projektu bylo izolovat a spektrálně charakterizovat nejvýznamnější sirné sloučeniny česneku sicilského. Podařilo se identifikovat celkem 12 nových, v odborné literatuře dosud nepopsaných látek. Izolované sloučeniny budou podrobeny senzorické analýze a následnému testování jejich biologických účinků.

  • Název v anglickém jazyce

    Organosulfur compounds of Sicilian garlic (Nectaroscordum siculum)

  • Popis výsledku anglicky

    Sicilian garlic (Nectaroscordum siculum) is native to warmer regions of southern and southeastern Europe. It grows in southern France, northern Italy, Romania, Bulgaria and Turkey. Sicilian garlic is an attractive ornamental bulbous plant popular for its sensory properties that are significantly different from those of garlic (Allium sativum). Because of its distinctive taste and aroma, it is frequently used as a seasoning or for the preparation of many types of food, especially in Bulgaria. Antibacterial and antioxidant effects have been reported with Sicilian garlic. The aim of this project was to isolate and spectrally characterize the major sulfur compounds of Sicilian garlic. The existence of 12 hitherto unknown sulfur compounds has been revealed. The isolated compounds will be subjected to sensory analysis and testing of their biological effects.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z On-line symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechfoodChem 2021

  • ISBN

    978-80-7592-102-4

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    176-178

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko technologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    VŠCHT Praha

  • Datum konání akce

    24. 5. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku