Produkty lněných semen v mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908983" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908983 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkty lněných semen v mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Zájem spotřebitelů o své zdraví a poptávka po kvalitních, nutričně prospěšných potravinách neustále roste. Z těchto důvodů je pozornost výzkumu stále častěji zaměřena na funkční potraviny či potraviny obohacované o zdravotně prospěšné složky. Pro takové obohacování jsou vhodné i mléčné produkty, do kterých lze přidat vybrané produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, obiloviny, olejnatá semena aj.). Rostlinné produkty poskytnou spotřebitelům nutričně cenné složky, které se běžně v mléčných výrobcích nevyskytují nebo jen v omezené míře (vláknina, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy či minerální látky). Přídavek jakékoliv obohacující látky má vliv nejen na nutriční vlastnosti, ale může ovlivnit i zpracování výsledného produktu, jeho technologické a senzorické vlastnosti, a následně i přijatelnost konzumenty. Příspěvek se zaměřuje na význam mléka a olejnatých semen, obohacování vybraných mléčných produktů produkty z lněného semene, uvádí výhody a nevýhody včetně senzorické přijatelnosti konzumenty.
Název v anglickém jazyce
The flaxseed products in dairy products
Popis výsledku anglicky
Consumer demand for healthy food is constantly growing. As a result, researchers' interest in functional foods or foods enriched with nutritionally desirable compounds has increased. Dairy products can also be used for enrichment. At the same time, suitable supplements are mainly products of plant origin (e.g., fruits, vegetables, cereals, oilseeds), which can provide the manufactured products with valuable dietary fiber, antioxidants, unsaturated fatty acids, vitamins, or minerals. However, adding any substance can affect the processing and the technological and sensory properties of dairy products. The paper focuses on the importance of milk and oilseeds, on the enrichment of dairy products with flaxseed, and describes advantages and disadvantages, including consumer sensory acceptance.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník L. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-996-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
318-328
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
5.–7. 3. 2024
Datum konání akce
5. 3. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—