Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkty lněných semen v mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908983" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908983 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkty lněných semen v mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zájem spotřebitelů o své zdraví a poptávka po kvalitních, nutričně prospěšných potravinách neustále roste. Z těchto důvodů je pozornost výzkumu stále častěji zaměřena na funkční potraviny či potraviny obohacované o zdravotně prospěšné složky. Pro takové obohacování jsou vhodné i mléčné produkty, do kterých lze přidat vybrané produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, obiloviny, olejnatá semena aj.). Rostlinné produkty poskytnou spotřebitelům nutričně cenné složky, které se běžně v mléčných výrobcích nevyskytují nebo jen v omezené míře (vláknina, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy či minerální látky). Přídavek jakékoliv obohacující látky má vliv nejen na nutriční vlastnosti, ale může ovlivnit i zpracování výsledného produktu, jeho technologické a senzorické vlastnosti, a následně i přijatelnost konzumenty. Příspěvek se zaměřuje na význam mléka a olejnatých semen, obohacování vybraných mléčných produktů produkty z lněného semene, uvádí výhody a nevýhody včetně senzorické přijatelnosti konzumenty.

  • Název v anglickém jazyce

    The flaxseed products in dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    Consumer demand for healthy food is constantly growing. As a result, researchers&apos; interest in functional foods or foods enriched with nutritionally desirable compounds has increased. Dairy products can also be used for enrichment. At the same time, suitable supplements are mainly products of plant origin (e.g., fruits, vegetables, cereals, oilseeds), which can provide the manufactured products with valuable dietary fiber, antioxidants, unsaturated fatty acids, vitamins, or minerals. However, adding any substance can affect the processing and the technological and sensory properties of dairy products. The paper focuses on the importance of milk and oilseeds, on the enrichment of dairy products with flaxseed, and describes advantages and disadvantages, including consumer sensory acceptance.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník L. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-996-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    318-328

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    5.–7. 3. 2024

  • Datum konání akce

    5. 3. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku