Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of utilisation ability of spelt wheat (Triticum spelta L.) and wheat (Triticum aestivum L.) under low input conditions.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F99%3A00000047" target="_blank" >RIV/60076658:12220/99:00000047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání utilizační schopnosti pšenice špaldy (Triticum spelta L.) a pšenice seté (Triticum aestivum L.) v podmínkách low-input.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pšenice špalda je považována za nutričně kvalitní obilovinu z hlediska vyššího obsahu bílkovin, lepku a nutričních látek v zrně a lépe přijímá živiny v podmínkách low - input. V pokusech jsme se zaměřilli na posouzení rozdílu v utilizační schopnosti pšenice špaldy - 10 genotypů a pšenice seté v podmínkách low-input resp. vyhodnocení rozdílu v chemickém složení zrna. Staré švýcarské odrůdy Ostro a Oberkulmer a také genotyp KR 489-11-15 v obsahu dusíkatých látek poněkud převyšovaly ostatní genotypy.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of utilisation ability of spelt wheat (Triticum spelta L.) and wheat (Triticum aestivum L.) under low input conditions.

  • Popis výsledku anglicky

    The spelt wheat is considered to be a nutritiously quality grain as far as its comparatively higher content of albumens, gluten and nutritive matters in the grain are concerned. It also absorbs nutrients batter in the low-input conditions. We aimed our experiment at evaluating the differences in utilization abilities of the spelt wheat - we tested 10 genotypes-and common types of wheat in the low-input conditions. We also concentratedon discovering the differences in the chemical make-up of the grain. Although higher utilization of nutrients was not statistically documented in the total evalution, some of the tested varieties (Ostro, Oberkulmer - original old Swiss varieties, and a new genotype KR 489-11-15) showed markedly higher average figures in comparsion with the common wheat types.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA521%2F97%2F0052" target="_blank" >GA521/97/0052: Studium produkce a kvality alternativních plodin pro zdravou výživu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí : výživa rostlin, kvalita produkce a zpracovatelské využití. Plant nutrition, quality of production and processing. Brno 29-30.6.1999

  • ISBN

    80-7157-368-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku