Comparison of utilisation ability of spelt wheat (Triticum spelta L.) and wheat (Triticum aestivum L.) under low input conditions.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F99%3A00000047" target="_blank" >RIV/60076658:12220/99:00000047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání utilizační schopnosti pšenice špaldy (Triticum spelta L.) a pšenice seté (Triticum aestivum L.) v podmínkách low-input.
Popis výsledku v původním jazyce
Pšenice špalda je považována za nutričně kvalitní obilovinu z hlediska vyššího obsahu bílkovin, lepku a nutričních látek v zrně a lépe přijímá živiny v podmínkách low - input. V pokusech jsme se zaměřilli na posouzení rozdílu v utilizační schopnosti pšenice špaldy - 10 genotypů a pšenice seté v podmínkách low-input resp. vyhodnocení rozdílu v chemickém složení zrna. Staré švýcarské odrůdy Ostro a Oberkulmer a také genotyp KR 489-11-15 v obsahu dusíkatých látek poněkud převyšovaly ostatní genotypy.
Název v anglickém jazyce
Comparison of utilisation ability of spelt wheat (Triticum spelta L.) and wheat (Triticum aestivum L.) under low input conditions.
Popis výsledku anglicky
The spelt wheat is considered to be a nutritiously quality grain as far as its comparatively higher content of albumens, gluten and nutritive matters in the grain are concerned. It also absorbs nutrients batter in the low-input conditions. We aimed our experiment at evaluating the differences in utilization abilities of the spelt wheat - we tested 10 genotypes-and common types of wheat in the low-input conditions. We also concentratedon discovering the differences in the chemical make-up of the grain. Although higher utilization of nutrients was not statistically documented in the total evalution, some of the tested varieties (Ostro, Oberkulmer - original old Swiss varieties, and a new genotype KR 489-11-15) showed markedly higher average figures in comparsion with the common wheat types.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA521%2F97%2F0052" target="_blank" >GA521/97/0052: Studium produkce a kvality alternativních plodin pro zdravou výživu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí : výživa rostlin, kvalita produkce a zpracovatelské využití. Plant nutrition, quality of production and processing. Brno 29-30.6.1999
ISBN
80-7157-368-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—