Chemical composition of grain of different spelt (Triticum spelta L.).
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F99%3A00000099" target="_blank" >RIV/60076658:12220/99:00000099 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické složení zrna různých odrůd pšenice špaldy (Triticum spelta L.).
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 1996 až 1998 bylo v Českých Budějovicích pěstováno deset odrůd pšenice špaldy Triticum spelta L.(Ostro, Altgold, KR 489-11-15, Oberkulmer, Ostroschwarzer, Lueg, H 9227, H9228, Rouquin, Hercule) a pšenice setá Triticum aestivum L. (odrůda Samara)v podmínkách tzv. nízkých vstupů, bez použití hnojení a dávek pesticidů. Po sklizni bylo zrno analyzováno na obsah N látek (Kjeldahl), tuku (Soxhlet), vlákniny (Scharrer, Kürschner), P, popelovin. V podmínkách bez hnojení a p esticidů byla u pšenice špaldy zjištěna lepší schopnost příjmu a využití živin oproti pšenici seté. Obecně lze z hlediska chemického složení pšenici špaldu doporučit do podmínek pěstování s nízkými vstupy vzhledem k další utilizaci živin a vyššímu obsahuminerálních látek. Pro pěstování v podmínkách s limitovanými vstupy se z pohledu vyššího obsahu N látek a tuku ukazují jako vhodnější starší odrůdy pšenice špaldy a ze sledovaných novošlechtěnců KR 489-11-15.
Název v anglickém jazyce
Chemical composition of grain of different spelt (Triticum spelta L.).
Popis výsledku anglicky
Ten varieties of spelt wheat Triticum spelta L. (Ostro, Altgold, KR 489-11-15, Oberkulmer, Ostroschwarzer, Lueg, H 9227, Rouquin, Hercule), and common wheat Triticum aestivum L. (variety Samara) werw cultivated in České Budějovice during the years 19 96to 1998 in the low - input systém. Chemical composition was analyzed in wheat and spelt grains : content of A compounds was determined according to Kjeldahl, fat content according to Soxhlet, fibre content according to Scharrer and Kürschner, P, and metals ions. Spelt wheat had in low-input system better resorption ability than common wheat. Generally it is possible to recommend spelt wheat for growing in low-input system according to its better utilization of nutrients and higher content of minerals. Older spelt varieties and new brwding material KR 489-11-15 have higher contens of fat and A compounds, and are therefore more suitable for low-input systém.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA521%2F97%2F0052" target="_blank" >GA521/97/0052: Studium produkce a kvality alternativních plodin pro zdravou výživu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rostlinná výroba : plant production
ISSN
0370-663X
e-ISSN
—
Svazek periodika
45
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—