Evaluation of Amino Acid Content and Composition in Spelt Wheat varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004085" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004085 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/02:00003744
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of Amino Acid Content and Composition in Spelt Wheat varieties
Popis výsledku v původním jazyce
Ten varieties of winter spelt wheat Triticum spelta L. (Ostro, Altgold, KR 489-11-15, Oberkulmer, Ostroschwarzer, Lueg, H9227, H9228, Rouquin, Hercule) and winter common wheat Triticum aestivum L. variety Samara were cultivated in Čeké Budějovice under the low input conditions during years 1996-1998. A mixed crop was cultivated in the proceding year and no nitrogen fertilisation was applied after the foregoing crop harvest. Chemical composition was analysed in the wheat and spelt grains-.content of total nitrogenous comounds was determined using Kjeldahl method and amino acid contents were determined using an analyser AAA-339. Mean content of nitrogenous compounds in spelt grains was for about 0,5% higher than in common wheat grain and this differencewas not atatistically significant. Old Swiss varieties Ostro (12,52%) and Oberkulmer (12,60%), and also new breeding material KR 489-11-15 had also higher content of lysine (4,21 g/kg). There was found the positive correlation between nit
Název v anglickém jazyce
Evaluation of Amino Acid Content and Composition in Spelt Wheat varieties
Popis výsledku anglicky
Ten varieties of winter spelt wheat Triticum spelta L. (Ostro, Altgold, KR 489-11-15, Oberkulmer, Ostroschwarzer, Lueg, H9227, H9228, Rouquin, Hercule) and winter common wheat Triticum aestivum L. variety Samara were cultivated in Čeké Budějovice under the low input conditions during years 1996-1998. A mixed crop was cultivated in the proceding year and no nitrogen fertilisation was applied after the foregoing crop harvest. Chemical composition was analysed in the wheat and spelt grains-.content of total nitrogenous comounds was determined using Kjeldahl method and amino acid contents were determined using an analyser AAA-339. Mean content of nitrogenous compounds in spelt grains was for about 0,5% higher than in common wheat grain and this differencewas not atatistically significant. Old Swiss varieties Ostro (12,52%) and Oberkulmer (12,60%), and also new breeding material KR 489-11-15 had also higher content of lysine (4,21 g/kg). There was found the positive correlation between nit
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-372
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
187-193
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—