Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of Amino Acid Content and Composition in Spelt Wheat varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004085" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004085 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/02:00003744

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of Amino Acid Content and Composition in Spelt Wheat varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ten varieties of winter spelt wheat Triticum spelta L. (Ostro, Altgold, KR 489-11-15, Oberkulmer, Ostroschwarzer, Lueg, H9227, H9228, Rouquin, Hercule) and winter common wheat Triticum aestivum L. variety Samara were cultivated in Čeké Budějovice under the low input conditions during years 1996-1998. A mixed crop was cultivated in the proceding year and no nitrogen fertilisation was applied after the foregoing crop harvest. Chemical composition was analysed in the wheat and spelt grains-.content of total nitrogenous comounds was determined using Kjeldahl method and amino acid contents were determined using an analyser AAA-339. Mean content of nitrogenous compounds in spelt grains was for about 0,5% higher than in common wheat grain and this differencewas not atatistically significant. Old Swiss varieties Ostro (12,52%) and Oberkulmer (12,60%), and also new breeding material KR 489-11-15 had also higher content of lysine (4,21 g/kg). There was found the positive correlation between nit

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Amino Acid Content and Composition in Spelt Wheat varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Ten varieties of winter spelt wheat Triticum spelta L. (Ostro, Altgold, KR 489-11-15, Oberkulmer, Ostroschwarzer, Lueg, H9227, H9228, Rouquin, Hercule) and winter common wheat Triticum aestivum L. variety Samara were cultivated in Čeké Budějovice under the low input conditions during years 1996-1998. A mixed crop was cultivated in the proceding year and no nitrogen fertilisation was applied after the foregoing crop harvest. Chemical composition was analysed in the wheat and spelt grains-.content of total nitrogenous comounds was determined using Kjeldahl method and amino acid contents were determined using an analyser AAA-339. Mean content of nitrogenous compounds in spelt grains was for about 0,5% higher than in common wheat grain and this differencewas not atatistically significant. Old Swiss varieties Ostro (12,52%) and Oberkulmer (12,60%), and also new breeding material KR 489-11-15 had also higher content of lysine (4,21 g/kg). There was found the positive correlation between nit

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Cereal Research Communications

  • ISSN

    0133-372

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1-2

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    187-193

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus