Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dietary n-3/n-6 ratio affects the biochemical composition of Eurasian perch (Perca fluviatilis) semen but not indicators of sperm quality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F10%3A00011416" target="_blank" >RIV/60076658:12520/10:00011416 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dietary n-3/n-6 ratio affects the biochemical composition of Eurasian perch (Perca fluviatilis) semen but not indicators of sperm quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study investigated the effects of the dietary fatty acids (FAs) on the quality and on the chemical composition of sperm in Eurasian perch. Two experimental diets containing 16% lipids and 45% proteins were compared. The n-3/n-6 ratios tested were 0.2 for diet 1 (D1), and 7.0 for diet 2 (D2). No significant differences were reported between D1 and D2 concerning the relationship between the volume of sperm product and the weight of males, the sperm density, motility and velocity, neither for the sperm osmolality. All those parameters corresponded to semen of good quality. FA composition and the lipid class profile of the semen were both correlated to the tested diet. Although, basal levels of certain highly unsaturated fatty acids (HUFAs) such as eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5 n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6 n-3) were maintained in the sperm whatever the tested diet, due to their structural and/or functional roles. Perch semen was characterized by high levels of cholester

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary n-3/n-6 ratio affects the biochemical composition of Eurasian perch (Perca fluviatilis) semen but not indicators of sperm quality

  • Popis výsledku anglicky

    This study investigated the effects of the dietary fatty acids (FAs) on the quality and on the chemical composition of sperm in Eurasian perch. Two experimental diets containing 16% lipids and 45% proteins were compared. The n-3/n-6 ratios tested were 0.2 for diet 1 (D1), and 7.0 for diet 2 (D2). No significant differences were reported between D1 and D2 concerning the relationship between the volume of sperm product and the weight of males, the sperm density, motility and velocity, neither for the sperm osmolality. All those parameters corresponded to semen of good quality. FA composition and the lipid class profile of the semen were both correlated to the tested diet. Although, basal levels of certain highly unsaturated fatty acids (HUFAs) such as eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5 n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6 n-3) were maintained in the sperm whatever the tested diet, due to their structural and/or functional roles. Perch semen was characterized by high levels of cholester

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA608030801" target="_blank" >IAA608030801: Diverzita bioenergetických drah, funkce membrány, signálních mechanismů a proteomiky zmrazeného spermatu evolučně rozdílných druhů ryb</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Aquaculture Research

  • ISSN

    1355-557X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000281059700004

  • EID výsledku v databázi Scopus