Quantification of the Differences in Flesh Fatty Acid Components between Farmed and Wild Fish
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F10%3A00011444" target="_blank" >RIV/60076658:12520/10:00011444 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Quantification of the Differences in Flesh Fatty Acid Components between Farmed and Wild Fish
Popis výsledku v původním jazyce
Inconclusive results on the effect of farming on fatty acid composition of fish prevent the application of this possible variable in studies related to human health and environmental policies. The current meta-analysis used results from 39 studies to produce compelling quantitative results on differences in fatty acid components related to human health between farmed and wild fish. With seawater fish, mean effect sizes (Hedges' d) for differences in contents of EPA + DHA, total n-3 fatty acids, and then-3:n-6 ratio were virtually zero. However, farmed freshwater fish showed a lower total n-3 fatty acid content than their wild counterparts.
Název v anglickém jazyce
Quantification of the Differences in Flesh Fatty Acid Components between Farmed and Wild Fish
Popis výsledku anglicky
Inconclusive results on the effect of farming on fatty acid composition of fish prevent the application of this possible variable in studies related to human health and environmental policies. The current meta-analysis used results from 39 studies to produce compelling quantitative results on differences in fatty acid components related to human health between farmed and wild fish. With seawater fish, mean effect sizes (Hedges' d) for differences in contents of EPA + DHA, total n-3 fatty acids, and then-3:n-6 ratio were virtually zero. However, farmed freshwater fish showed a lower total n-3 fatty acid content than their wild counterparts.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92307" target="_blank" >QH92307: Využití inovativních biotechnologických a genetických postupů pro produkci kvalitního kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin a jeho účinek na rekonvalescenci pacientů po manifestaci aterosklerozy.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Aquatic Food Product Technology
ISSN
1049-8850
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000283553900014
EID výsledku v databázi Scopus
—