Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Factors Influencing the Lipid Content and Fatty Acids Composition of Freshwater Fish. A Review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878665" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878665 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.journalajfar.com/index.php/AJFAR/article/view/30082" target="_blank" >https://www.journalajfar.com/index.php/AJFAR/article/view/30082</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.9734/ajfar/2019/v5i430082" target="_blank" >10.9734/ajfar/2019/v5i430082</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Factors Influencing the Lipid Content and Fatty Acids Composition of Freshwater Fish. A Review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fish farming has a long tradition in Central Europe. Aquaculture is highly developed here and even so, freshwater fish meat consumption is still very low. Freshwater fish meat is an important source of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFA), principally eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) which have an indisputable effect on human health and prevent the genesis of human coronary disease. Previous researches revealed many aspects affecting the PUFA quantity. In general, the fatty acid composition of fish lipids affects age, seasonal change, nutrition, sex, reproductive cycle, geographical location, etc. This review represents a step towards the characterization of the fatty acid composition of economically important freshwater fish species from different points of view, including the above-mentioned factors and taking into consideration the way of stunning and differences of lipid composition in individual fish body sections.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors Influencing the Lipid Content and Fatty Acids Composition of Freshwater Fish. A Review

  • Popis výsledku anglicky

    Fish farming has a long tradition in Central Europe. Aquaculture is highly developed here and even so, freshwater fish meat consumption is still very low. Freshwater fish meat is an important source of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFA), principally eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) which have an indisputable effect on human health and prevent the genesis of human coronary disease. Previous researches revealed many aspects affecting the PUFA quantity. In general, the fatty acid composition of fish lipids affects age, seasonal change, nutrition, sex, reproductive cycle, geographical location, etc. This review represents a step towards the characterization of the fatty acid composition of economically important freshwater fish species from different points of view, including the above-mentioned factors and taking into consideration the way of stunning and differences of lipid composition in individual fish body sections.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Asian Journal of Fisheries and Aquatic Research

  • ISSN

    2582-3760

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus