Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Praktické ověření technologie chovu kapra obecného se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43883493" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43883493 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Praktické ověření technologie chovu kapra obecného se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této ověřené technologie je jednak poskytnout výrobním rybářským podnikům propracovaný technologický postup a informace nezbytné pro efektivní chov kapra obecného se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin a dále podat návod na jeho správné zpracování a způsob přípravy, který zabezpečí zachování a plné využití těchto n-3 mastných kyselin ve výživě člověka, při co možná nejnižších nákladech. Domníváme se, že pro českou populaci je nesmírně důležité zvýšit příjem rybího masa pro jeho nesporné kvality.Kvalitní rybí surovina a hlavně obsah n-3 PUFA tak najde možnost využití nejen pro široké spektrum spotřebitelů, ale také v léčebném a rekonvalescenčním procesu, jak jsme popsali výše. Chovatelé ryb (rybářské podniky) budou moci získat marketingový argument, kdy český kapr bude před veřejností identifikován jako dieteticky vysoce hodnotná potravina a tím se tržní hodnota produktu i konkurenceschopnost oboru rybníkářství v Čechách zvýší.

  • Název v anglickém jazyce

    Practical verification of carp culture technology with increased content of omega-3 fatty acids

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this technology is to provide fish farmers with elaborated manufacturing process and the information necessary for effective culture of common carp with increased content of n-3 fatty acid as well as to give instructions for proper processingand preparation that preserve and fully use the n-3 fatty acids for human nutrition at the lowest possible cost. We believe that for the Czech population it is extremely important to increase the intake of fish for its undisputed quality. High-quality fish and especially the content of n-3 PUFA will be useful not only for a wide range of consumers, but also in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. Fish farmers will be able to obtain a marketing argument, when the Czech carp is recognized as a highly valuable dietetic food by the public. It will consequently increase the market value of the product and the competitiveness of the fish farming industry in the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    124

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Blatenská ryba, spol. s r.o.; Na Příkopech 747, 388 01 Blatná; IČ: 49023837; 6. 11. 2012; Ing. Jan Mráz, Ph.D., FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601; jmraz@frov.jcu.cz

  • Ekonomické parametry

    Technologie je určena především pro rybářské podniky a chovatele, zabývající se produkcí kapra obecného. V posledních letech je vyvíjen tlak na chovatele, aby zvyšovali a deklarovali kvalitu rybího masa. Účelem technologie je proto produkce kapra s vysokou a definovatelnou kvalitou masa. Jelikož je správný profil mastných kyselin velmi důležitý pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob, má kapr se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin vysoký potenciál být zajímavou surovinou na českém trhu. A jakoprodukt uspokojující jednu z nejdůležitějších potřeb zákazníka "jíst zdravě" ještě zvyšuje atraktivnost této suroviny. Při aplikaci této technologie se sice zvyšuje cena ryby řádově o 15-20 % (10 Kč/kg) vlivem vyšších nákladů na krmení, ale zároveň významně stoupá dietetická hodnota masa. Rybářský podnik, který začne uplatňovat tuto technologii v praxi tak automaticky získává významnou marketingovou a reklamní výhodu a tím i zvýšení jeho tržeb.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60076658

  • Název vlastníka

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem