Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886931" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886931 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je poskytnout potenciálním zájemcům účinný nástroj pro hodnocení kontaminace povrchových vod a posouzení hygienické kvality masa ryb pocházejících z volných vod i rybochovných zařízení. V metodice je uveden přehled a stručná charakteristika nejvíce problematických kontaminantů ohrožujících kvalitu rybího masa a tedy i jeho konzumenty. Je zde popsán postup odběru a zpracování vzorků pro potřeby analytických stanovení významných polutantů. Dále jsou uvedeny aktuální legislativní hygienickéa expoziční limity pro obsah cizorodých látek v rybách a popsán postup výpočtu maximálního doporučeného množství rybího masa pro konzumaci z hlediska koncentrací cizorodých látek, které jsou v něm obsaženy. Metodika obsahuje konkrétní příklady pocházející z volných vod a chovů v ČR. Metodika je určena příslušným orgánům státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti Ministerstva zemědělství (Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Ministerstva zdravotnict

  • Název v anglickém jazyce

    The methodology for evaluation of the hygienic quality of fish meat concerning content of contaminants

  • Popis výsledku anglicky

    The methodology is to give potential users an effective tool for the evaluation of surface water contamination and assessing the hygienic quality of fish meat from open waters and fish-breeding facilities. The methodology provides an overview and brief description of the most problematic contaminants that threaten the quality of the fish meat and therefore its consumers. It also describes the procedure of collection and processing of samples for analytical determination of major pollutants. Methodologysummarizes the current legislative on hygiene and exposure limits for contaminants in fish and describes the procedure for calculation of the maximum recommended amount of fish meat for consumption in respet to concentrations of contaminants. The methodology includes specific examples from open waters and farms. The methodology is addressed to the competent authorities of state supervision representatives (supervisory authorities) under the Ministry of Agriculture (State Veterinary Admin

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    DJ - Znečištění a kontrola vody

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    157

  • Číslo předpisu

    157/89037/2014-16230 Nmet CERTIFIKOVANÁ METODIKA

  • Technické parametry

    157/89037/2014-16230 Nmet CERTIFIKOVANÁ METODIKA

  • Ekonomické parametry

    Zavedení této metodiky do praxe není spojeno se zvyšováním nákladů na realizace studií zaměřených na hodnocení kontaminace ryb. Metodika umožňuje přesnější, lépe vypovídající a veřejností lépe "uchopitelnou" analýzu a interpretaci výsledků analýz vzorkůrybího masa zaměřených na nejčastěji sledované kontaminanty ovlivňující jeho hygienickou kvalitu. Rybářský svaz využije metodiku k deklaraci vysoké hygienické kvality ryb, především kapra obecného z obhospodařovaných lokalit. Jasně, srozumitelně a široceprezentované výsledky mohou představovat ekonomický přínos pro uživatele v podobě navýšení prodeje povolenek k rybolovu až o 10 %. Jasně deklarovaná hygienická kvalita ryb výrazně podpoří důvěru veřejnosti ke konzumaci sladkovodních ryb. Ekonomický přínos pro uživatele výsledků zpracovaných dle této metodiky představuje zdravotní profit, se všemi navazujícími ekonomickými aspekty, vyplývajícími z prevence příjmu zdraví ohrožujících dávek environmentálních polutantů.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, úsek lesního hospodářství, sekce lesního hospodářství, odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů