Nitrogen factor of common carp Cyprinus carpio fillets with and without skin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F21%3A43902631" target="_blank" >RIV/60076658:12520/21:43902631 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1038/s41598-021-89491-y" target="_blank" >https://doi.org/10.1038/s41598-021-89491-y</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-89491-y" target="_blank" >10.1038/s41598-021-89491-y</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nitrogen factor of common carp Cyprinus carpio fillets with and without skin
Popis výsledku v původním jazyce
Consumer protection against food adulteration and misleading labelling is integrated into EU legislation, but accurate analysis of the meat content of farmed freshwater fish products is not possible because of the lack of established nitrogen factors for farmed common carp. The aim of this study was to determine nitrogen factors for farmed common carp Cyprinus carpio. Seven-hundred samples collected in 2018-2019 in three harvest seasons (March/April, Jun/July, and October/November) at seven locations in the Czech Republic were analysed for nitrogen, dry matter, protein, ash, and fat content according to standard ISO methods. The recommended nitrogen factor for fat-free common carp fillet with skin is 3.04 +/- 0.13 and, for fillet without skin, 2.95 +/- 0.12. Availability of nitrogen factors for common carp can help ensure that consumers are purchasing correctly labelled products.
Název v anglickém jazyce
Nitrogen factor of common carp Cyprinus carpio fillets with and without skin
Popis výsledku anglicky
Consumer protection against food adulteration and misleading labelling is integrated into EU legislation, but accurate analysis of the meat content of farmed freshwater fish products is not possible because of the lack of established nitrogen factors for farmed common carp. The aim of this study was to determine nitrogen factors for farmed common carp Cyprinus carpio. Seven-hundred samples collected in 2018-2019 in three harvest seasons (March/April, Jun/July, and October/November) at seven locations in the Czech Republic were analysed for nitrogen, dry matter, protein, ash, and fat content according to standard ISO methods. The recommended nitrogen factor for fat-free common carp fillet with skin is 3.04 +/- 0.13 and, for fillet without skin, 2.95 +/- 0.12. Availability of nitrogen factors for common carp can help ensure that consumers are purchasing correctly labelled products.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Stanovení dusíkových faktorů pro vybrané druhy sladkovodních ryb jako indikátorů obsahu rybí složky v „čerstvých“ rybách a ve výrobcích ze sladkovodních ryb</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Reports
ISSN
2045-2322
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000658755000003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85105771081