Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nitrogen factor of common carp Cyprinus carpio fillets with and without skin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F21%3A43902631" target="_blank" >RIV/60076658:12520/21:43902631 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1038/s41598-021-89491-y" target="_blank" >https://doi.org/10.1038/s41598-021-89491-y</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-89491-y" target="_blank" >10.1038/s41598-021-89491-y</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nitrogen factor of common carp Cyprinus carpio fillets with and without skin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Consumer protection against food adulteration and misleading labelling is integrated into EU legislation, but accurate analysis of the meat content of farmed freshwater fish products is not possible because of the lack of established nitrogen factors for farmed common carp. The aim of this study was to determine nitrogen factors for farmed common carp Cyprinus carpio. Seven-hundred samples collected in 2018-2019 in three harvest seasons (March/April, Jun/July, and October/November) at seven locations in the Czech Republic were analysed for nitrogen, dry matter, protein, ash, and fat content according to standard ISO methods. The recommended nitrogen factor for fat-free common carp fillet with skin is 3.04 +/- 0.13 and, for fillet without skin, 2.95 +/- 0.12. Availability of nitrogen factors for common carp can help ensure that consumers are purchasing correctly labelled products.

  • Název v anglickém jazyce

    Nitrogen factor of common carp Cyprinus carpio fillets with and without skin

  • Popis výsledku anglicky

    Consumer protection against food adulteration and misleading labelling is integrated into EU legislation, but accurate analysis of the meat content of farmed freshwater fish products is not possible because of the lack of established nitrogen factors for farmed common carp. The aim of this study was to determine nitrogen factors for farmed common carp Cyprinus carpio. Seven-hundred samples collected in 2018-2019 in three harvest seasons (March/April, Jun/July, and October/November) at seven locations in the Czech Republic were analysed for nitrogen, dry matter, protein, ash, and fat content according to standard ISO methods. The recommended nitrogen factor for fat-free common carp fillet with skin is 3.04 +/- 0.13 and, for fillet without skin, 2.95 +/- 0.12. Availability of nitrogen factors for common carp can help ensure that consumers are purchasing correctly labelled products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Stanovení dusíkových faktorů pro vybrané druhy sladkovodních ryb jako indikátorů obsahu rybí složky v „čerstvých“ rybách a ve výrobcích ze sladkovodních ryb</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Reports

  • ISSN

    2045-2322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000658755000003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85105771081