Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A nitrogen factor for European pike-perch (Sander lucioperca), northern pike (Esox lucius), and sheatfish (Silurus glanis) fillets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F21%3A43902652" target="_blank" >RIV/60076658:12520/21:43902652 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3897/aiep.51.63281" target="_blank" >https://doi.org/10.3897/aiep.51.63281</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3897/aiep.51.63281" target="_blank" >10.3897/aiep.51.63281</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A nitrogen factor for European pike-perch (Sander lucioperca), northern pike (Esox lucius), and sheatfish (Silurus glanis) fillets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Measures for consumer protection against food adulteration and misleading labeling are integrated into EU legislation, including methods for detection of misleading practices. Verification of meat content is available for marine products but not for freshwater fish because of the lack of standard nitrogen factors. The aim of this study was to establish nitrogen factors for European pike-perch Sander lucioperca (Linnaeus, 1758), northern pike Esox lucius Linnaeus, 1758, and sheatfish Silurus glanis Linnaeus, 1758. The study involved analysis of 808 fillet samples obtained in spring (March-April) and autumn (October-November) harvest seasons, 2018-2019, from seven Czech Republic fish rearing facilities. Samples with and without skin were analyzed for nitrogen content, dry matter, protein, ash, and fat according to established ISO methods. The recommended nitrogen factor for European pike-perch with the skin is 3.28 +/- 0.09 and without the skin is 3.21 +/- 0.09; for northern pike with the skin is 3.18 +/- 0.09 and without skin is 3.15 +/- 0.09; and for sheatfish with skin is 2.73 +/- 0.13 and without skin is 2.75 +/- 0.12. The established nitrogen factors will enable analysis of meat content to ensure that consumers are purchasing correctly described and labeled fish products.

  • Název v anglickém jazyce

    A nitrogen factor for European pike-perch (Sander lucioperca), northern pike (Esox lucius), and sheatfish (Silurus glanis) fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Measures for consumer protection against food adulteration and misleading labeling are integrated into EU legislation, including methods for detection of misleading practices. Verification of meat content is available for marine products but not for freshwater fish because of the lack of standard nitrogen factors. The aim of this study was to establish nitrogen factors for European pike-perch Sander lucioperca (Linnaeus, 1758), northern pike Esox lucius Linnaeus, 1758, and sheatfish Silurus glanis Linnaeus, 1758. The study involved analysis of 808 fillet samples obtained in spring (March-April) and autumn (October-November) harvest seasons, 2018-2019, from seven Czech Republic fish rearing facilities. Samples with and without skin were analyzed for nitrogen content, dry matter, protein, ash, and fat according to established ISO methods. The recommended nitrogen factor for European pike-perch with the skin is 3.28 +/- 0.09 and without the skin is 3.21 +/- 0.09; for northern pike with the skin is 3.18 +/- 0.09 and without skin is 3.15 +/- 0.09; and for sheatfish with skin is 2.73 +/- 0.13 and without skin is 2.75 +/- 0.12. The established nitrogen factors will enable analysis of meat content to ensure that consumers are purchasing correctly described and labeled fish products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Stanovení dusíkových faktorů pro vybrané druhy sladkovodních ryb jako indikátorů obsahu rybí složky v „čerstvých“ rybách a ve výrobcích ze sladkovodních ryb</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Ichthyologica et Piscatoria

  • ISSN

    0137-1592

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    119-129

  • Kód UT WoS článku

    000683381300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85111116665