Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nitrogen factors for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis) fillets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F22%3A43905242" target="_blank" >RIV/60076658:12520/22:43905242 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/73/2022-VETMED" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/73/2022-VETMED</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/73/2022-VETMED" target="_blank" >10.17221/73/2022-VETMED</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nitrogen factors for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis) fillets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Measures for consumer protection against food adulteration and misleading labelling are integrated into EU legislation, including methods for detecting misleading practices. Verification of the meat content is available for marine products, but not for salmonid fish due to the lack of standard nitrogen factors. This study aimed to establish nitrogen factors for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis). The study analysed 340 fish from Czech fisheries obtained in the summer of 2018-2020. According to the established ISO methods, fillet samples with and without skin were analysed for their nitrogen content (protein), dry matter, ash, and fat. The recommended nitrogen factor for rainbow trout fillets with and without the skin is 3.07 +/- 0.12 and 3.06 +/- 0.14, respectively, and the nitrogen factor for fat-free rainbow trout fillets with and without the skin is 3.33 +/- 0.15 and 3.29 +/- 0.15, respectively. The recommended nitrogen factor for brook trout fillets with and without the skin is 3.16 +/- 0.10 and 3.12 +/- 0.09, respectively, and the nitrogen factor for fat-free brook trout fillets with and without the skin is 3.42 +/- 0.13 and 3.36 +/- 0.12, respectively. The established nitrogen factors will enable the analysis of the meat content to ensure that consumers purchase correctly described and labelled fish products.

  • Název v anglickém jazyce

    Nitrogen factors for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis) fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Measures for consumer protection against food adulteration and misleading labelling are integrated into EU legislation, including methods for detecting misleading practices. Verification of the meat content is available for marine products, but not for salmonid fish due to the lack of standard nitrogen factors. This study aimed to establish nitrogen factors for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis). The study analysed 340 fish from Czech fisheries obtained in the summer of 2018-2020. According to the established ISO methods, fillet samples with and without skin were analysed for their nitrogen content (protein), dry matter, ash, and fat. The recommended nitrogen factor for rainbow trout fillets with and without the skin is 3.07 +/- 0.12 and 3.06 +/- 0.14, respectively, and the nitrogen factor for fat-free rainbow trout fillets with and without the skin is 3.33 +/- 0.15 and 3.29 +/- 0.15, respectively. The recommended nitrogen factor for brook trout fillets with and without the skin is 3.16 +/- 0.10 and 3.12 +/- 0.09, respectively, and the nitrogen factor for fat-free brook trout fillets with and without the skin is 3.42 +/- 0.13 and 3.36 +/- 0.12, respectively. The established nitrogen factors will enable the analysis of the meat content to ensure that consumers purchase correctly described and labelled fish products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810095" target="_blank" >QK1810095: Stanovení dusíkových faktorů pro vybrané druhy sladkovodních ryb jako indikátorů obsahu rybí složky v „čerstvých“ rybách a ve výrobcích ze sladkovodních ryb</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    628-637

  • Kód UT WoS článku

    000891449300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85145953572