Zmrazování spermií kapra obecného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F00%3A00002419" target="_blank" >RIV/60076658:12610/00:00002419 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zmrazování spermií kapra obecného
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byla ověřována metodika postupného zmrazování spermatu kapra obecného. Sperma kapra obecného bylo ředěno 1:5 v médiu Kurokura, ekvilibrováno při 4 st. C a následně přeneseno do 2 ml kryozkumavek s přídavkem 10% DMSO. Finální zmrazovaný objem činil 1 ml. Následovalo umístění kryozkumavek do naprogramovaného zmrazovacího automatu PLANER Kryo série III a zmrazování od +4 st. C do -9 st. C rychlostí 4 st. C/min, dále od -9 do -80 st. C rychlostí 11 st. C/min, s 6 minutovou pauzou při -80 st. Ca na závěr umístěny do kapalného N2. Po týdenním uchování byly spermie rozmraženy ve vodní lázni při 35 st. C po dobu 110 s, s následnou kontrolou úrovně oplozenosti, úrovně kulení váčkového plůdku a úrovní malformací plůdku. U čerstvého a rozmraženého spermatu bylo hodnoceno procento a rychlost pohybu spermií /z video snímků použitím analýzy obrazu). Procento a rychlost pohybu spermií v 15 s po aktivaci spermií bylo průkazně horší u rozmraženého spermatu než u čerstvého spermatu (10 mlí
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of common carp sperm
Popis výsledku anglicky
In this study, fish sperm cryopreservation methods were elaborated for ex situ conservation of common carp. Common carp sperm was diluted 1:5 in a Kurokura medium and equilibrated at 4 C. Diluted sperm was transferred to 2 ml cryotubes and 10% of DMSO was added to a final volume of 1 ml, then the cryotubes were directly trnsferred to a pre-programmed PLANER Kryo 10 series III and cooled from +4 C to -9 C at a rate of 4 C/min, then from -9 to -80 C at a rate of 11 C/min, held for 6 min at -80 C and finally transferred into liquid N2. The spermatozoa were thawed in a water bath at 35 C for 110 s and checked for fertilization yield, hatching yield of embryos and larval malformations. Fresh and frozen/thawed sperm were evaluated for the percentage and forthe velocity of motile sperm from video frames using image analysis. Percentage and velocity of sperm motility at 15 s after activation of frozen/thawed sper was significantly lower than that of fresh sperm (10 males). ANOVA showed signif
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů ze IV. české ichtyologické konference
ISBN
80-85887-32-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚRH JU
Místo vydání
Vodňany
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—