Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004412" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita vepřového masa byla sledována u finálních hybridů, kde v pozici matky finálních hybridů byly použity kříženky BU x L a v otcovské pozici kanci BO; OL-68 (H x Pn, Pn x H) a ČVM. U každé kombinace bylo ve třech opakováních sledováno po 20 ks jatečných prasat (pravých půlek). Pro objektivní důkaz stanovení jakostní odchylky PSE vepřového masa byla použita kritéria pH45, barva masa a ztráta vody odkapáním. V případě, kdy u dvou z těchto ukazatelů byly překročeny mezní hodnoty, byly vzorky označeny jako PSE maso. Prasata byla poražena v průměrné jatečné hmotnosti 106.8 kg (107.5, 106.7 a 106.1 kg). Podíl svaloviny byl stanoven dvoubodovou metodou ve výši 53.9, 53.0 a 54.3 %. Nižší podíl svaloviny u kombinace s L-68 byl ovlivněn vyšší tloušťkou tukuv místě měření, tj. v bederní krajině v místě nejnižší vrstvy na středem musculus gluteus medius U této kombinace byla naměřena i vyšší průměrná výška hřbetního tuku byla zjištěna 26.4, 27.7 a 25.9 mm. Porovnáním naměřených průměrných hod
Název v anglickém jazyce
Meat quality of chosen combinations of final hybrids.
Popis výsledku anglicky
Quality of meat was followed in final hybrids whose mothers cross-breeds Large White x Landrace were and boars Large White - sire line, Sire Line-68 (Hampshire x Pietrain, Pietrain x Hampshire) and Czech Meat Pig on side position. 20 carcasses (right half) of each combinations were followed in three repeatIng. We used parameters pH45, meat colour reflectance and meat juice dripping for objective proof of quality divergence PSE. If the limit values were exceeded in two out of these parameters, we considered samples as PSE meat. The average slaughter weight was 106.8 kg (107.5, 106.7 and 106.1 kg). Lean meat was determined by two-poing method as 53.9, 53.0 and 54.3 %. Lower lean meat in combination Sire Line-68 was influented determinated by higher fat thickness at the place of measurement, it means in loin region, at the place of the lowest layer on the middle musculus gluteus medius (18.4, 20.5 a 18.5 mm). In this combination higher average thickness of back fat 26.4, 27.7 a 25.9 mm wa
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1231" target="_blank" >QC1231: Objektivní klasifikace jatečných těl prasat, skotu a ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z 11. mezinárodního symposia "Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat"
ISBN
80-85645-44-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
129
Název nakladatele
Scientific Pedagogical Publishing, České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
19. 2. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—