Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004412" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita vepřového masa u vybraných kombinací finálních hybridů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita vepřového masa byla sledována u finálních hybridů, kde v pozici matky finálních hybridů byly použity kříženky BU x L a v otcovské pozici kanci BO; OL-68 (H x Pn, Pn x H) a ČVM. U každé kombinace bylo ve třech opakováních sledováno po 20 ks jatečných prasat (pravých půlek). Pro objektivní důkaz stanovení jakostní odchylky PSE vepřového masa byla použita kritéria pH45, barva masa a ztráta vody odkapáním. V případě, kdy u dvou z těchto ukazatelů byly překročeny mezní hodnoty, byly vzorky označeny jako PSE maso. Prasata byla poražena v průměrné jatečné hmotnosti 106.8 kg (107.5, 106.7 a 106.1 kg). Podíl svaloviny byl stanoven dvoubodovou metodou ve výši 53.9, 53.0 a 54.3 %. Nižší podíl svaloviny u kombinace s L-68 byl ovlivněn vyšší tloušťkou tukuv místě měření, tj. v bederní krajině v místě nejnižší vrstvy na středem musculus gluteus medius U této kombinace byla naměřena i vyšší průměrná výška hřbetního tuku byla zjištěna 26.4, 27.7 a 25.9 mm. Porovnáním naměřených průměrných hod

  • Název v anglickém jazyce

    Meat quality of chosen combinations of final hybrids.

  • Popis výsledku anglicky

    Quality of meat was followed in final hybrids whose mothers cross-breeds Large White x Landrace were and boars Large White - sire line, Sire Line-68 (Hampshire x Pietrain, Pietrain x Hampshire) and Czech Meat Pig on side position. 20 carcasses (right half) of each combinations were followed in three repeatIng. We used parameters pH45, meat colour reflectance and meat juice dripping for objective proof of quality divergence PSE. If the limit values were exceeded in two out of these parameters, we considered samples as PSE meat. The average slaughter weight was 106.8 kg (107.5, 106.7 and 106.1 kg). Lean meat was determined by two-poing method as 53.9, 53.0 and 54.3 %. Lower lean meat in combination Sire Line-68 was influented determinated by higher fat thickness at the place of measurement, it means in loin region, at the place of the lowest layer on the middle musculus gluteus medius (18.4, 20.5 a 18.5 mm). In this combination higher average thickness of back fat 26.4, 27.7 a 25.9 mm wa

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1231" target="_blank" >QC1231: Objektivní klasifikace jatečných těl prasat, skotu a ovcí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z 11. mezinárodního symposia "Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat"

  • ISBN

    80-85645-44-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    129

  • Název nakladatele

    Scientific Pedagogical Publishing, České Budějovice

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    19. 2. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku