Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F12%3A%230000205" target="_blank" >RIV/60109807:_____/12:#0000205 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/12:00391945
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan
Popis výsledku v původním jazyce
Barva po usmažení a obsah oleje jsou nejdůležitějšími jakostními znaky smažených bramborových lupínků. Barva je primárně ovlivněna obsahem redukujících cukrů (RC) v surovině a obsah oleje sušinou. Aby během skladování nedocházelo k akumulaci RC, je surovina skladována v 8-10 °C a ošetřena proti klíčení chemickými inhibitory. Cílem bylo vytvořit transgenní brambory neakumulující RC v teplotě bránící klíčení (režim skladování sadby 2-4 °C). Proto byl do odrůdy Vladan vnesen bakteriální gen LbPFK kódujícífosfofruktokinázu odolnou vůči nízkým teplotám. Získané linie byly v letech 2007-2009 pěstovány v polních pokusech a následně třikrát během skladovacího období po smažícím testu objektivně hodnocena barva lupínků. Přestože nejlepší barvu vůči netransformovanému Vladanu měla linie V96-19, ani tato nedosahovala trvale komerčně požadované úrovně.
Název v anglickém jazyce
Effect of storage temperature and year on chips colour in transgenic lines of the potato variety Vladan
Popis výsledku anglicky
Frying colour and oil content are the most important quality factors of potato chips. The colour is primarily influenced by reducing sugar (RS) content in raw tubers and oil content is influenced by dry matter. To prevent RS accumulation during storage the raw material is held at 8-10 °C and treated with chemical sprout inhibitors. The aim of the study was to develop the transgenic potatoes that do not accumulate RS at temperature inhibiting sprouting (seed storage regime 2-4 °C). Therefore bacterial gene LbPFK coding for cold-tolerant phosphofructokinase was introduced into the variety Vladan. Derived lines were grown in field trials during 2007-2009 and chips colour was objectively assessed three-times during storage period after frying test. Although the line V96-19 had the best colour compared to non-transformed Vladan, it did not constantly reach commercially desired level.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Funkční genomika a proteomika ve šlechtění rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda, vědecká příloha
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
194-199
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—