Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F12%3A%230000205" target="_blank" >RIV/60109807:_____/12:#0000205 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389030:_____/12:00391945

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv skladovací teploty a ročníku na barvu smažených bramborových lupínků transgenních linií odrůdy Vladan

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barva po usmažení a obsah oleje jsou nejdůležitějšími jakostními znaky smažených bramborových lupínků. Barva je primárně ovlivněna obsahem redukujících cukrů (RC) v surovině a obsah oleje sušinou. Aby během skladování nedocházelo k akumulaci RC, je surovina skladována v 8-10 °C a ošetřena proti klíčení chemickými inhibitory. Cílem bylo vytvořit transgenní brambory neakumulující RC v teplotě bránící klíčení (režim skladování sadby 2-4 °C). Proto byl do odrůdy Vladan vnesen bakteriální gen LbPFK kódujícífosfofruktokinázu odolnou vůči nízkým teplotám. Získané linie byly v letech 2007-2009 pěstovány v polních pokusech a následně třikrát během skladovacího období po smažícím testu objektivně hodnocena barva lupínků. Přestože nejlepší barvu vůči netransformovanému Vladanu měla linie V96-19, ani tato nedosahovala trvale komerčně požadované úrovně.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of storage temperature and year on chips colour in transgenic lines of the potato variety Vladan

  • Popis výsledku anglicky

    Frying colour and oil content are the most important quality factors of potato chips. The colour is primarily influenced by reducing sugar (RS) content in raw tubers and oil content is influenced by dry matter. To prevent RS accumulation during storage the raw material is held at 8-10 °C and treated with chemical sprout inhibitors. The aim of the study was to develop the transgenic potatoes that do not accumulate RS at temperature inhibiting sprouting (seed storage regime 2-4 °C). Therefore bacterial gene LbPFK coding for cold-tolerant phosphofructokinase was introduced into the variety Vladan. Derived lines were grown in field trials during 2007-2009 and chips colour was objectively assessed three-times during storage period after frying test. Although the line V96-19 had the best colour compared to non-transformed Vladan, it did not constantly reach commercially desired level.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M06030" target="_blank" >1M06030: Funkční genomika a proteomika ve šlechtění rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda, vědecká příloha

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    194-199

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus