Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of frying oil type on its stability and composition of fried food

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A91959" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:91959 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=235_2021-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=235_2021-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/235/2021-CJFS" target="_blank" >10.17221/235/2021-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of frying oil type on its stability and composition of fried food

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The stability of three frying oils and their effect on the nutritional value of fried fish fingers and potato croquettes was evaluated, considering the nutritional importance of reducing the amount of oil absorbed by fried foods. Ten frying cycles were performed for each food to mimic the repeated frying conditions. Dry matter content of fried foods was determined gravimetrically, fat extraction was performed using a Soxhlet apparatus. Oil stability changes were evaluated using the Schaal test, colour changes were monitored spectrophotometrically. Repeated frying had no significant effect on the fat content of the tested foods but influenced the dry matter content of croquettes. The highest and lowest oxidative stabilities during repeated frying were observed for rice and sunflower oil, respectively. During the frying of fingers, all oils tended to darken after each frying, which was not observed for croquettes. The intake of fat owing to the consumption of one portion of the fried fingers or croquet

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of frying oil type on its stability and composition of fried food

  • Popis výsledku anglicky

    The stability of three frying oils and their effect on the nutritional value of fried fish fingers and potato croquettes was evaluated, considering the nutritional importance of reducing the amount of oil absorbed by fried foods. Ten frying cycles were performed for each food to mimic the repeated frying conditions. Dry matter content of fried foods was determined gravimetrically, fat extraction was performed using a Soxhlet apparatus. Oil stability changes were evaluated using the Schaal test, colour changes were monitored spectrophotometrically. Repeated frying had no significant effect on the fat content of the tested foods but influenced the dry matter content of croquettes. The highest and lowest oxidative stabilities during repeated frying were observed for rice and sunflower oil, respectively. During the frying of fingers, all oils tended to darken after each frying, which was not observed for croquettes. The intake of fat owing to the consumption of one portion of the fried fingers or croquet

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1212-1800

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    323-330

  • Kód UT WoS článku

    000849204900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85138473960